Ebből recesszió lesz

2011.12.01. 17:07
Jövőre recesszióba süllyed az euróövezet, és ez a közép-európai gazdaságok növekedési kilátásait is jelentősen rontja - jósolták csütörtöki helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők. Az új citybeli előrejelzések között van olyan, amelyik 2012-re a magyar gazdaságban is visszaesést valószínűsít.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni közgazdászainak új, felülvizsgált térségi prognózisa szerint az euróövezeti GDP-érték jövőre átlagosan 0,8 százalékkal csökken, és 2013-ban is csak 0,7 százalékkal emelkedik. A ház szerint a felzárkózó országcsoporton belül a három közép-európai EU-tagállam - Magyarország, Csehország és Lengyelország - van kitéve leginkább az euróövezetben várt visszaesésnek.

A GS londoni elemzői ennek megfelelően meredeken rontották e három gazdaságra szóló előrejelzéseiket, és közölték: Magyarországon az általuk eddig jósolt 1,1 százalékos GDP-növekedés helyett most már 0,5 százalékos gazdasági visszaesést várnak 2012-ben.

Csehországban a Goldman Sachs londoni elemzőinek új prognózisa szerint jövőre csak 0,3 százalékos GDP-növekedés várható - a ház eddigi előrejelzésében még 1,5 százalékos cseh növekedés szerepelt 2012-re -, Lengyelország esetében pedig a GS felzárkózó piaci szakértői 2,8 százalékról 2,0 százalékra rontották jövő évi növekedési becslésüket.

A hiánycél sem lesz meg

Az átfogó térségi előrejelzés Magyarországról szóló fejezetében a Goldman Sachs londoni elemzői azt jósolják, hogy a gyenge növekedési környezet adóbevételi hatásai miatt az államháztartási hiány jövőre a hazai össztermék 3,5 százaléka lesz a 2,5 százalékos cél helyett.

A ház várakozása szerint ugyanakkor a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megkötendő egyezmény lehetővé teszi majd a költségvetési szigor enyhítését, mivel az alacsonyabb kockázati felárak révén csökkenni fognak a kamatkiadások. A GS elemzői szerint emiatt várhatóan kevésbé lesz szükséges a magas költségvetési tartalékok fenntartása.

A ház csütörtöki előrejelzése szerint a magyar gazdaságban 2012 végén élénkülés kezdődik, és 2013 egészében 1,8 százalékos GDP-növekedés várható.

Az S&P sem optimista

A Standard & Poor's hitelminősítő szintén csütörtökön Londonban ismertetett új európai előrejelzésében 2012 első felére "enyhe recessziót", a jövő év második felében "szerény élénkülést" valószínűsített az euróövezetben. A S&P szerint azonban ezt az alapeseti prognózist komoly lefelé ható kockázatok terhelik, és a cég 40 százalékos esélyt ad arra, hogy 2012-ben az általa vártnál súlyosabb recesszió lesz az euróövezetben.

Összességében azonban a cég egyelőre azt jósolja, hogy a jövő év egészében lesz valamelyes gazdasági növekedés a valutaunióban; ennek mértékét a Standard & Poor's közgazdászai 0,4 százalékra valószínűsítették csütörtöki prognózisukban.

A hitelminősítő ugyanakkor rontotta a legnagyobb eurógazdaságokra adott növekedési becslését. Az S&P szerint a francia gazdaság a cég által eddig jósolt 0,8 százalék helyett 0,5 százalékkal növekszik 2012 egészében, Németországra adott jövő évi előrejelzésüket pedig 1 százalékról 0,6 százalékra vették vissza a Standard & Poor's elemzői.

A jövő évi euróövezeti recesszió egyre szélesebb körű várakozás a City elemzői közösségében, a magyar gazdaság teljesítményének visszaesése ugyanakkor nem konszenzusos előrejelzés Londonban.

UBS: 2013-ban jöhet a fellendülés

A UBS bankcsoport londoni befektetési és gazdaságelemző részlege szerint a magyar gazdaság 2013-ban már élénkülni fog a belső és a külső kereslet várható fokozatos feléledésének hatására: a ház arra az évre 1,4 százalékos gazdasági növekedést jósol Magyarországon.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének felzárkózó térségi közgazdászai szintén e héten ismertetett legújabb globális előrejelzésükben közölték, hogy az általuk eddig jósolt 0,5 százalékos növekedés helyett 2012-ben most már átlagosan 0,2 százalékos GDP-visszaesést jósolnak az euróövezetben.

A ház ennek nyomán Magyarországon az eddigi prognózisában szereplő 1,2 százalékos növekedés helyett 2012 egészére - a UBS-hez hasonlóan - stagnálást vár, de a Morgan Stanley londoni elemzői a következő hat hónapban technikai recessziót is valószínűsítenek a magyar gazdaságban, vagyis nem tartják kizártnak, hogy két egymást követő negyedévben csökkenni fog a magyar GDP-érték.

A City egyik legnagyobb pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics befektetőknek ugyancsak ezen a héten összeállított új előrejelzésében két teljes évig tartó, ráadásul mélyülő euróövezeti recessziót jósolt, közölve: jövőre 1 százalékos, 2013-ban 2,5 százalékos átlagos GDP-visszaesést vár a valutaunióban. A cég szerint ez összességében a 2008-2009-es pénzügyi válság idején tapasztalthoz hasonló mélységű euróövezeti recessziót jelentene.