Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Matolcsy legújabb terveibe avatta be Simort

2011.12.01. 17:14 Módosítva: 2011-12-01 17:16:32

A Magyar Növekedési Tervről, céljairól és irányairól konzultált csütörtökön Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Simor Andrással, a jegybank elnökével - tájékoztatott csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A Kormány az elmúlt másfél évben megújította Magyarországot - olvasható az NGM közleményében. "A munkát terhelő adók csökkentek, Európában szinte egyedülálló módon stabilizálódott a költségvetés - 2004-es EU csatlakozásunk óta először tartjuk 3 százalék alatt a jövő évi költségvetési deficitet -, csökkent az államadósság."

A szaktárca szerint "Magyarország fordulóponthoz érkezett, mostantól a növekedés fokozására kíván összpontosítani - ezért készít növekedési tervet a Nemzetgazdasági Minisztérium."

Simor: Befektetői bizalom nélkül nem megy

Az adósságcsökkentés a befektetői bizalom nélkül nem megy - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a GKI Gazdaságkutató Zrt. által "Újratervezés" címen rendezett konferencián.

A GDP arányos  államháztartási hiány csökkentése szükséges de nem elégséges feltétele Magyarország kockázati felárának csökkentéséhez - magyarázta a jegybank elnöke. A  jegybank elnöke számításokkal illusztrálta, hogy a 2011 eleje óta tartósan emelkedő  felár jelentősen kihat a gazdaság teljesítményére a bruttó hazai termék (GDP) növekedésére.  (A kockázati felár egyébként több mint 200 bázisponttal nőtt január és november között).

A keddi fél százalékos jegybanki kamatemelés segít abban, hogy az IMF-EU megállapodás megkötéséig -, amelyre az országnak égető szüksége van - stabilizálja a pénzpiacokat, mert a stabilitás a befektetői bizalom egyik fontos pillére is - mondta Simor András.

A külföldi forrásokra alapozott növekedési politika - elsősorban a felhalmozott deviza adósságállomány miatt - a jövőben nem valósítható meg. Ezt a tételt az MNB elnöke kiegészítette azzal, hogy a növekedést lényegében hazai megtakarításokból kell finanszírozni, mégpedig több éven keresztül, miközben az adósságállománynak is csökkennie kell. A folyamat logikájából következik, hogy ismét fel kell vennie Magyarországnak a nettó megtakarítói pozíciót - tette hozzá.

Simon András felhívta a figyelmet arra, hogy a önmagában a folyó fizetési mérleg többlete, a költségvetés egyensúlyi helyzete, esetleg többlete még nem csökkenti a GDP arányos államadósságot. Ahhoz a GDP-nek is növekednie kell, ellenkező esetben az adósság tovább hízik.  Ha a forint árfolyama gyengül, a reálkamatok magasak, akkor ugyancsak tovább nő az adósságállomány. Ezért csökkenteni kell a reálkamatokat, gyorsítani kell a növekedést, stabilizálni a forint árfolyamát, s nem elég a költségvetési folyamatokat és a folyó fizetési mérleget kordában tartani - vezette le a szükséges lépéseket a jegybank elnöke.

Az adósságállomány fenntarthatósága nemcsak összegszerű, matematikai kérdés, hanem erősen bizalmi kérdés - összegezte  előadását Simor András.