Mellár: Fordulat kell a gazdaságpolitikában

2011.12.01. 16:34 Módosítva: 2011.12.01. 16:35
Gazdaságpolitikai fordulatra van szükség - mondta Mellár Tamás közgazdász professzor a GKI Gazdaságkutató Zrt. által "Újratervezés" címen rendezett csütörtöki budapesti konferencián, ahol Chikán Attila, a Budapest Corvinus Egytem tanára az innováció ösztönzését szorgalmazta.

Az IMF-fel való kapcsolatfelvétel és a Moody's leminősítése lényegében bizonyítványosztást jelent a kormány számára - mondta Mellár Tamás közgazdász professzor a GKI Gazdaságkutató Zrt. által "Újratervezés" címen rendezett csütörtöki budapesti konferencián. Véleménye szerint a valutaalap a különadók határidőre való kivezetését, a végtörlesztési folyamat lezárását és kiadáscsökkentést kéri majd. Megfogalmazása szerint "a kormány a tárgyalások során várhatóan elmegy majd a falig, hogy védje a jelenlegi gazdaságpolitikát".

A bevezetett neokonzervatív, etatista és patrióta jellegű gazdaságpolitikát elemezve a KSH volt elnöke elmondta: a hazai nagytőke védelme és helyzetbe hozása önmagában nem jelent megoldást, emellett új egyezséget kell kötni a külföldi tőkével, amely segíti a hazai kis- és középvállalkozásokat is.

A szükséges gazdaságpolitikai fordulat elemei között említette Mellár Tamás a gazdaság ágazati szerkezetének átalakítását: a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, valamint a megújuló energiát előállító ágazatok fejlesztését, komplett értékláncok kialakítását.

Mellár Tamás, a Századvég gazdaságkutató korábbi gazdasági igazgatója nem először fogalmaz meg kemény kritikát a kormánnyal szemben. Szerinte hiba, hogy a kabinet az államadósságot tartja a legfőbb ellenségnek, sőt, ennél is tovább ment, amikor egy cikkében bukásnak nevezte a magyar kormány gazdaságpolitikáját.

Érthetetlen dolgokat művel a kormány

Mivel Magyarországon aligha lehet erőforrás alapú, azaz nyersanyagbázisra épülő vagy befektetés alapú - külföldiek bankbetéteit vonzó - növekedést megvalósítani, marad az innováció  alapú növekedési program - fejtette ki Chikán Attila. Az egyetemi  tanár szerint az innováció lényege, hogy a világ olyan termékért hajlandó jó árat fizetni, ami Magyarországon több hozzáadott értéket, főleg szellemi értéket tartalmaz. Ezért is érthetetlen, hogy az  innovációs járulék, mint adó, rontja a versenyképességet, a gyógyszeripart különadóval terheli a kormány, és az innovációra eddig fordított kormányzati ráfordítás csökken - tette hozzá.

Az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere szerint másik jól eladható "magyar érték" az ország helyzete nyomán kiaknázható logisztikai tevékenység, javunkra fordítva azt a múltbeli tanulságot, hogy a "hadak útján" fekszik Magyarország.

Annak ellenére, hogy a logisztika és kapcsolt ágazatai a GDP 9-10 százalékát adják, jelenleg "nem érzékelek stratégiát az ágazat fejlesztésére", ez a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium között lebeg - jellemezte a helyzetet Chikán Attila, szorgalmazva a logisztikai fejlesztések koordinációját.

A magyar vállalati szerkezetet elemezve a közgazdász professzor elmondta: a multinacionális vállalatok egyértelmű hatékonysági előnnyel rendelkeznek, ami továbbra is húzóerőt jelenthet  a magyar gazdaságnak. A multik tevékenységének tovagyűrűző hatása van a kkv-szektorra is, ezt a szektor segíteni kell, de nem úgy, hogy szembeállítjuk a multikkal - magyarázta Chikán Attila.  • Hírek
  • Hírek