Rogán: Jövőre csúszhatnak az IMF-tárgyalások

2011.12.01. 13:15 Módosítva: 2011.12.01. 13:18
Lehet, hogy már decemberben, de reális, hogy január elején kezdődnek meg a tárgyalások az IMF-fel - mondta Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában, egyúttal magyarázatot adott arra, miért marad távol Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a tárgyalásoktól.

A külgazdasági kapcsolatok Fellegi Tamáshoz tartoznak, ez húzódhat meg a mögött a döntés mögött, hogy nem Matolcsy György miniszter vezeti a tárgyalásokat az IMF-fel - mondta Rogán. Kiemelte: a Nemzetgazdasági Minisztériumot a szakterületért felelős államtitkár képviseli, saját maga pedig azért lesz ott, hogy figyeljen azokra a szempontokra, melyeket a Fidesz parlamenti frakciója is támogathat - írja a portfolio.hu.

Már decemberben elkezdődhetnek a tárgyalások, de reális hogy csak január legelején, erről most fogunk időpontot egyeztetni a Valutaalappal - mondta a fideszes képviselő. Olyan megoldás nem születhet, mint 2008-ban, mert akkor hitelt vett fel "effektíve" a magyar kormány, most viszont egy keretről, egyfajta biztosításról lesz szó. Szerinte az állam helytáll a piacon, és nem mindegy, hogy az IMF által nyújtott 3-5, vagy a piacon elérhető 10-20 éves forrásokkal finanszírozza magát az állam. Ez utóbbi jobban kiegyenlíti az adósságtörlesztést - húzta alá. Négy-ötféle olyan termék van az IMF gyakorlatában, ami szóba jöhet - mondta.