Erősödött a forint

2011.12.02. 14:46

Kora délután 300 forintos euró jegyzés közelébe erősödött a forint, miközben az euró árfolyama 1,3500 dollár körüli árfolyamról 1,3530-ra kúszott fel.

A hirtelen forinterősödést megelőzően a Bloomberg hírügynökség azt jelentette, hogy az Európai Központi Bank (EKB) 270 milliárd dollárig terjedő összeget ad a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) keresztül az euróövezeti válságkezelésre.

A hírügynökség értesülései szerint az új terv azért került a tárgyalóasztalra, mivel kudarcot vallottak az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásbővítésére vonatkozó tervek.

A források elmondták: az EKB az IMF-en keresztül finanszírozna Spanyolországnak és Olaszországnak nyújtandó elővigyázatossági hitelkereteket. A források szerint az IMF-nek folyósítandó összeg 100-200 milliárd euróra tehető.

Elemzők szerint több oka is lehet annak, hogy az EKB az IMF-en keresztül támogatná az euróövezeti országokat. Egyrészt az Európai Unió alapszerződése tiltja, hogy az EKB közvetlenül finanszírozza az euróövezeti tagállamok költségvetéseit., a szabályozás azonban lehetővé teszi, hogy nemzetközi intézményeknek folyósítson pénzt. Másrészt pedig a lépéssel az EKB összeférhetetlenségi szempontokat is figyelembe vesz: a közvetlen folyósítás ugyanis a kamatfeltételek módosítására ösztönözhetné a központi bankot.

A Bloomberg írása szerint a lépés nem helyettesítené másodpiaci kötvényvásárlási programját (SMP), amelynek keretében immár 203,5 milliárd eurónyi euróövezeti kötvényt vásárolt a másodlagos piacon.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Az eurót 300,88 dolláron jegyezték péntek délután fél kettőkor, szemben a kora reggeli 305 forint körüli jegyzésekkel, illetve a csütörtök délutáni 303,51 forintos árfolyammal. Később enyhe korrekció nyomán az euró ismét 301,50 forintra erősödött. Az eurót utoljára október végén jegyezték 300 forint közelében.

    A svájci frank 246 forintos jegyzésekről 244 alá esett, ahol október közepén járt utoljára az árfolyam. A dollárt 225 forint feletti jegyzésekről 223 forint alá gyengült. Ezen a szinten november elején állt utoljára a dollár árfolyama. A japán jen 2,8900 forint körüli árfolyamról gyengült 2,8550 forintra, ami a november eleji árfolyamszintnek felel meg.