2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Kiszivárgott az IMF nekünk szánt csomagja

2011.12.02. 09:29

Magyarország egy klasszikus készenléti hitelmegállapodást (SBA) kaphat a Nemzetközi Valutaalaptól - írja a Financial Times az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Vagyis a kormány a 3 évvel ezelőttihez hasonló hitelprogramról állapodhat meg az IMF-fel, ami feltételeket tartalmaz és negyedéves program-felülvizsgálatot - írja a portfolio.hu.

A Nemzetközi Valutaalap egy készenléti hitelmegállapodással készül Magyarország számára, hogy könnyítse az ország pénzügyi nehézségeit, de ennek a megállapodásnak feltételei lesznek - írja a Financial Times. A cikk megjegyzi: ez egy csapás lehet a magyar kormánynak, amelyik egy "biztosítás" típusú, szigorú előírások nélküli egyezségben bízik.

A brit gazdasági napilap cikke felidézi, hogy a magyar kormány múlt hónapban jelentette be, újra tárgyalásokat kezdeményez az IMF-fel, ami 180 fokos fordulatot jelentett az eddigi gazdaságpolitikához képest. A megállapodás még inkább sürgetőbbé vált, miután a Moody's a befektetésre nem ajánlott sávba minősítette le Magyarországot - írja a lap, amely arra is emlékeztet, hogy az eddigi kormányzati kommunikáció egy biztonsági hálóként működő elővigyázatossági megállapodásról szólt.

A legfrissebb sajtóértesülések szerint azonban már a kormány is készül arra, hogy az IMF csak egy készenléti hitelmegállapodást (SBA) fog kötni Magyarországgal. A kudarc borítékolható a tárgyalásokon, ami azt jelenti, hogy csak olyan megállapodásra lesz lehetősége a kormánynak, mint 2008-ban, vagyis elővigyázatossági hitelkeret jöhet szóba.

Az ügyhöz közel álló források szerint az IMF úgy gondolja, hogy Magyarország számára egy stand-by agreement lenne a legmegfelelőbb - írja az FT. A Nemzetközi Valutaalap klasszikus eszköze a készenléti hitelmegállapodás, és ez az olyan esetekre is megfelelő, mint most Magyarország - mondta a név nélkül nyilatkozó forrás a lapnak.