Lemondott Bencsik János

2011.12.02. 01:00 Módosítva: 2011.12.02. 18:13
Januárban távozik posztjáról Bencsik János, energetikáért felelős államtitkár. Bencsik idén már kétszer keveredett éles vitába Lázár János frakcióvezetővel. A november végén kezdődött második csörtét politikai szempontból már nem élte túl. Állítása szerint lemondásának nincs közvetlen köze a Lázár-vitához, és még megvárja a disznóvágást.

Megerősítette lemondását Bencsik János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi államtitkára. Korábban az Index piaci és politikai forrásokból is úgy értesült, hogy Bencsik januárban távozik, valamint hogy jövő héten lesz erről hivatalos bejelentés. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem cáfolta értesülésünket, az államtitkár pedig a hír megjelenése után a facebookon ezt írta:

"Az őszinte beszédnek is van hátulütője. Ha az ember nem akarja azonnali kész helyzet elé állítani azon kollégáit, akikkel a legszorosabb munkakapcsolatban áll, akkor a még nem publikus információk is egyik napról a másikra kiszivárognak. Node oly régen vagyok már a pályán, hogy volt idő megtanulnom, nincs kockázat rizikó nélkül, ahogy az én bányászaim szokták mondani. A világos beszédnek mindig ideje van. Csak néha hamarabb, mint tervezzük. No, a hír részben igaz. Miniszter Úr számára szóban jeleztem december 31.-i hatállyal történő távozási szándékomat. Az írásbeli lemondásom pedig Szent Borbála napján - a kinevezésemet is akkor kaptam - születhet meg, mert előtte még le kell vágni a disznót."

Úgy tudjuk, hogy már a hét elején jelezte, hogy ha Lázár Jánossal vívott vitájában alul marad, akkor neki nincs helye a kormányban.

"A stílus maga az ember"

Bencsik az utóbbi napokban már másodszor keveredett éles vitába Lázár Jánossal, a Fidesz frakcióvezetőjével. Legutóbbi összecsapásuk november végén kezdődött, amikor Bencsik a Facebook-on a következőt üzente Lázárnak: „Miután arra szerződtem, hogy legjobb tudásom és lelkiismeretem alapján szolgáljam az országot, ezért a Lázár Képviselő úr által benyújtott indítványt támogatni nem tudom.”

Fotó: Huszti István

Az elutasítás egy Lázár János által benyújtott törvénymódosításnak szólt. A Fidesz frakcióvezetője azt kívánja elérni, hogy az áramszolgáltatásból ne lehessen kizárni a rendszerhasználati díjat nem fizetőket. Bár Lázár törvényjavaslata általában beszél ellátásbiztonságról és a fogyasztók védelméről, a kikapcsolási tilalom leginkább csak az önkormányzatok és a közvilágítás vonatkozásában értelmezhető. A lakossági fogyasztók ugyanis egyben kapják meg a számlájukat, a közvilágítással kapcsolatos szerződések között viszont akad olyan, amelyben megosztják a tételeket.

Olajos is távozott

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium már eddig sem bővelkedett az energetikához értő szakemeberekben, még nehezebb lesz azonban a helyzet Bencsik János nélkül. Néhány héttel ezelőtt a kormányfő felmentette tisztségéből Olajos Pétert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárát is.
Lapunk úgy tudja, Olajos Péter távozása mögött többek közt  éppen Bencsik Jánossal való konfliktusa állhatott.

Lázár János négy nappal később egy sajtótájékoztatón így reagált: „Soha nem fogunk egyetérteni Bencsik képviselőtársammal, én a fogyasztók oldalán maradok, ő meg a szolgáltatók érdekeit képviseli. Nem tudom, hogy ez-e a munkája, ennek az értékelése nem az én feladatom.”

Még aznap újra írt a közösségi oldalra az államtitkár: "Lázár János nyilatkozatának stílusával nem szeretnék foglalkozni, hiszen tudjuk, a stílus maga az ember. Azt sem kívánom firtatni, hogy ki milyen érdekeket képvisel munkája során. Az én dolgom az, hogy a fogyasztók biztonsággal vételezhessék az energiát Magyarországon. Lázár János indítványa pedig ebben a formájában veszélyezteti ennek lehetőségét."

Nem először mentek egymásnak

Januárban is volt már egy látványos vitája a két politikusnak. Akkor is egy Lázár János által benyújtott törvénytervezetben nem értettek egyet. Lázár akkor azt igyekezett elérni, hogy a kormány mondja fel a kapcsolatn hőt és áramot előállító cégeknek járó állami támogatásokat.

Fotó: Huszti István

Bencsik elfogadhatatlannak érezte, hogy az előző év végén, a kormánnyal kötött alkut váratlanul felmondják, és a távhőárak komoly emelkedésétől tartott több önkormányzat esetében is. Lázár szerint viszont méltánytalan volt a támogatási rendszer.

Akkor több hónap után látszólagos kompromisszum született, de energetikai szakértők szerint a végül elfogadott törvénymódosítás inkább Lázár János eredeti koncepciójához állt közelebb.

Az államtitkár ekkoriban az Indexnek adott interjújában úgy fogalmazott: "Nem állítom, hogy ne lennének hetek, amikor naponta akár kétszer is felmerül bennem, hogy ilyen körülmények között szabad-e ezt a munkát, szolgálatot végezni. Aztán vannak olyan napok is, időközönként egy egész hét is, amikor ez eszembe sem jut. De szerintem ezzel mindenki ugyanígy van"

Pénteken még optimistán posztolt

A Facebookon rendkívül aktív államtitkár tíz perccel öt előtt még egy szóval sem említette a lemondását. A Lázár János fideszes frakcióvezetővel folytatott korábbi vitájához kapcsolódva utalt arra, hogy végül kompromisszummal záródhat az összecsapás.

"Miniszterelnök Úr október végi felkérésének eleget téve, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal egyeztetve, elkészítettük a kiemelt közintézmények zavartalan energiaellátását biztosító törvényjavaslatot. A védendő intézmények közé az egészségügyi, a bentlakásos szociális, valamint az alapfokú oktatási intézmények tartozhatnak. Ezek október 15. és április 15. között nem lesznek kizárhatók a villamosenrgia-, a gáz-, valamint a távhő szolgáltatásból.

Fotó: Szémann Tamás

Természetesen az esetleges pénzügyi nehézségekkel rendelkező közintézmények sem mentesülnek a fizetési kötelezettség teljesítése alól, de a fizetési kötelezettségek átütemezésére lehetőségük nyílik. Amennyiben az Országgyűlés is támogatja az indítványt, abban az esetben - a részletes szabályokat tartalmazó rendeletekkel együtt - a rendelkezések január elsejével hatályba is léphetnek" - írta Bencsik János.

Egy órával később - lemondásának bejelentése után - azt írta: "Fellegi Tamással meglehetősen jó a munkakapcsolatom. Voltak ugyan fenntartásaim mielőtt egymás mellé rendelődtünk a Gondviselés és a politikai szándékok alapján, mint minden vidékinek a belvárosiakkal szemben, de annál kelemessebb volt a csalódás. Sok főnököm ugyan még nem volt, de Tamás a legjobbak közé tartozik. A Lázár-féle vitának sincs közvetlenül köze a döntésemhez".

Tatabánya polgármestere volt

Bencsik János 1990-től egészen 2010-ig Tatabánya polgármestere volt. 1990 és 1998 között az SZDSZ-ben politizált és a párt országgyűlési képviselője is volt. 2004-ben lépett be a Fideszbe és 2006-ban már ennek a pártnak színeiben lett ismét parlamenti képviselő is.

Bencsik szociális munkás, településüzemeltető szakmérnök, hitoktató és szociológus diplomát is szerzett. Lelki alkatáról sokat elárul, hogy 2005 tavaszán a sikertelen népszavazás hatására gyalogosan zarándokolt el Tatabányáról Csíksomlyóba a pünkösdi búcsúba, "hogy megengesztelje a magyar nemzet pártfogóját, Nagyboldogasszonyunkat, valamint kiengesztelje erdélyi testvéreinket."