Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nem lesz gyorshajtási bírság elleni biztosítás

2011.12.02. 15:22

Legkésőbb év végéig át kell dolgoznia a gyorshajtási bírság elleni biztosítását a Közlekedési Biztosító Egyesületnek (KÖBE), mivel az a jó erkölcsbe ütközik - közölte határozatát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) pénteken az MTI-vel.

A felügyelet felfüggesztette a termék terjesztését is. A PSZÁF határozatában arra kötelezte a KÖBE-t, hogy december 31-ig igazoltan dolgozza át "Lassíts!" elnevezésű biztosítási konstrukcióját úgy, hogy annak - a szerződési feltételekben vállalt - szolgáltatása ne mérsékelje az üzembentartóval szemben közúti sebességtúllépés miatt kiszabott közigazgatási bírságot. A termék a bírságot átvállaló szolgáltatása révén a közigazgatási bírságra, mint jogintézményre vonatkozó jogszabályi rendelkezések nem érvényesülhetnek teljes körűen. A biztosító szolgáltatása aláássa a sebességtúllépés miatti bírság büntető, megelőző - a társadalomra veszélyes magatartásoktól való tartózkodásra ösztönző - szerepét is - áll a közleményben.

Miután a termék nyilvánvalóan a jó erkölcsbe ütközik, ezért jogszabálysértő. A biztosítási törvény a PSZÁF számára mérlegelést nem tűrő módon írja elő: ha a felügyelet egy biztosítási termék terjesztése során megállapítja, hogy a konstrukció jogszabálysértő, köteleznie kell a biztosítót a jogszabálysértés megszüntetésére. A KÖBE illetékese az MTI kérdésére elmondta, hogy a határozatot tudomásul veszik és határidőre átdolgozzák a terméket.