Újabb leminősítésre számít Orbán

2011.12.02. 17:36 Módosítva: 2011.12.03. 08:00
A kormányfő a közrádió péntek reggeli műsorában arra utalt, hogy december közepe után néhány nappal spekulációs támadás érheti az országot. A szövegkörnyezetből az derül ki, hogy Orbán Viktor valójában egy újabb leminősítés hatásaira utalt. A Moody's egy hete már bóvli kategóriába tett minket, ilyenkor gyakori, hogy egy másik hitelminősítő is hasonlóan dönt. Két bóvli besorolás azonban sokkal rosszabb, mint az egy, a forint megint gyengülhet és akadozhat az állampapírok értékesítése is.

Januárban tárgyalunk az IMF-fel

A Nemzetközi Valutaalappal a kapcsolatfelvételre még decemberben sor kerülhet, de a tényleges tárgyalások várhatóan januárban kezdődnek - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter pénteken Komáromban.

A miniszter az MTI kérdésére úgy fogalmazott: korábban is elmondtuk, hogy a nemzeti érdekek képviseletében olyan megállapodásra törekszünk a Nemzetközi Valutaalappal, amely a legnagyobb mértékben nyitva hagyja mozgásterünket a saját gazdaságpolitikánkban. "Az ördög azonban a részletekben van. Amikor elindulnak a konkrét tárgyalások, akkor fogjuk látni, milyen elképzelése lesz a Valutaalapnak és az Európai Bizottságnak" - fogalmazott Fellegi Tamás.

"Az Európai Unióhoz tartozó tagállamok leminősítése napirenden van, hol egyiket, hol másikat minősítik le, ez időnként bennünket is elér. Ráadásul ez összekapcsolódik mindig spekulációs támadásokkal, ez Magyarország esetében is így volt. Ezt a legutóbbi komoly spekulációs támadást sikerült elhárítani, de én úgy készülök, hogy még valamikor december közepe után néhány nappal lesz egy újabb hasonló támadás." Ezt a kormányfő mondta a közrádió péntek reggeli műsorában.

Adósosztályzatunk lerontására utaló, a fentinél is egyértelműbb kormányzati kijelentést legutóbb Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől hallottunk. Ő október végén fogalmazott úgy, hogy reális veszély a leminősítés. Ez végül múlt héten meg is történt, a Moody's csütörtök éjjel befektetésre már nem ajánlott Ba1 kategóriába rontotta le az adósosztályzatunkat. Ezzel azonban a leminősítések veszélye nem múlt el, sőt növekedett. A két másik nagy intézetnél ugyanis még a befektetésre ajánlott kategóriában vagyunk, miközben a besorolások változása gyakran kéz a kézben jár, tehát néhány hetes csúszásokkal az S&P, a Fitch és a Moody's lépései követik egymást.

 Moody's

 S&P

 Fitch
 
 
 
AA Csehország (stabil)  
 
A1 Szlovákia (stabil); Csehország (stabil) A+ Szlovákia (pozitív) A+ Csehország (pozitív); Szlovákia (stabil)
A2 Lengyelország (stabil) A Lengyelország (stabil) A  
A3  
 
A-  
 
A- Lengyelország (sabil)
Baa1  
 
BBB+  
 
BBB+  
Baa2 Bulgária (stabil) BBB Bulgária (stabil) BBB  
Baa3 Horvátország (stabil); Románia (stabil)  BBB- Magyarország (negatív kilátással); Románia (stabil); Horvátország (negatív)  BBB- Magyarország (negatív kilátással); Horvátország (negatív);Bulgária (pozitív); Románia (stabil)
 Ba1  Magyarország (negatív kilátással)  
BB+  
 
BB+  
Ba2  
 
BB  
 
BB  
Ba3  
 
BB-  
 
BB-  
B1  
 
B+  
 
B+  

Mivel tehát két minősítő még nem lépett, így bármikor, bármelyiknél a BBB- rubrikából eggyel lejjebb, a BB+ szintre kerülhetünk. (Arról, hogy mit jelent  bóvli és milyen következményei vannak, itt olvashat bővebben.)

Ha tehát a Moody's után bármelyik intézet lép és és két listán is a befektetésre ajánlott sáv alá kerülünk, annak az első bóvliba sorolásnál komolyabb negatív hatása is lehetnek.

A legtöbb magyar kötvényt is tartó befektetési alap ugyanis párhuzamosan több hitelminősítő besorolásait figyeli, és csak akkor dönt a magyar kitettség leépítése, vagy legalábbis jelentősebb visszafogása mellett, ha legalább két intézetnél kerülünk bóvliba. (Ezt azonban önmagában nem lehet spekulációs támadásnak minősíteni, a kitettségek csökkentését ugyanis az alapkezelők befektetési szabályzata írja elő. A lépés automatikus, és mindegyik ország kötvényeire érvényes, ezzel lehet ugyanis megvédeni az alapba fektetők pénzét.)

Ahonnan a következő pofon jöhet

Az S&P legutóbb szintén múlt héten, a Moody's bejelentése előtt néhány órával szólalt meg Magyarország kapcsán. Akkor megerősítették BBB- besorolásunkat (pedig többen tőlük várták, hogy először dob minket bóvliba). Náluk tehát továbbra is a befektetésre ajánlott kategória alján vagyunk, azonban a leminősítést valószínűsítő negatív kilátás még mindig érvényben van.

Az S&P szerint a leminősítésünkre akkor kerülhet sor, ha a romló növekedési kilátások és a költségvetési egyenleg romlása párosul a gazdaságpolitika kiszámíthatatlanabbá és megbízhatatlanabbá válásával. Ugyanakkor az IMF-fel és az EU-val kötött finanszírozási megállapodás elháríthatja ezeket a veszélyeket - jelezték országelemzésükben -, ezért megvárják a tárgyalások alakulását. Az új IMF-megállapodás valószínűsége az S&P szerint attól függ, hogy a magyar kormány mennyire lesz rugalmas a kritizált lépésekkel, például a különadókkal (bankadóval, telekomadóval) kapcsolatban.

Kemény fa, puha fejsze

A kormány és a nemzetközi szervezetek közötti tárgyalás ugyanakkor várhatóan meglehetősen nehéz lesz - még Matolcsy György nélkül is.

Kiszivárgott ugyanis, hogy a Valutaalap várhatóan a szigorú feltételekhez kötött készenléti hitelmegállapodást kínálja, ami feltételeket tartalmaz és negyedéves program-felülvizsgálatot, miközben a magyar kormány csupán egy hitelvonalat szeretne. Ahogy kormányzati illetékesek többször is fogalmaztak, egy biztosításhoz hasonló pénzügyi védőhálóra pályázunk, amiből csak baj esetén (például, ha lefagy az állampapírpiac) kellene pénzt kivenni a negyedévekre ütemezett automatikus lehívások helyett.

A kabinet szempontjából ennek a megoldásnak a fő előnye az lenne: úgy javulhatna a magyar gazdaság piaci megítélése, hogy közben senki nem szólhatna bele kívülről a gazdaságpolitikába. Orbán Viktor a reggeli rádióinterjúban utalt is rá, hogy akár egy nap alatt is meg tudnánk állapodni az IMF-fel, ha elértük a céljainkat, a villámtárgyalás esélyét azonban a kiszivárgott IMF-tervezet valószínűtlenné teszi.

Mit kaphatunk a Fitchtől?

A harmadik nagy hitelminősítő legutóbb az IMF-kapcsolatfelvétel után beszélt a magyar kilátások kapcsán. Szkeptikus hangvételű közleményükben utaltak rá, hogy a lépés iránya helyes, egy megállapodás ugyanis csökkenthetné a magyar államadós-besorolásra nehezedő, lefelé ható nyomást, ám a megállapodás még messze van, és Magyarország kihívásokkal teli pénzügyi-gazdasági kilátásokkal kénytelen szembenézni.

A Fitch elemzői ráadásul a kockázatok között azt is kiemelték, hogy nehéz lesz egyezségre jutni egyes kérdésekben, különösen a bankszektorral kapcsolatos politikában. Azt is előrevetítették - és úgy fest, igazuk is lett -, hogy bármilyen IMF-programhoz szigorú feltételrendszer is társulna.

A Fitch ráadásul az IMF-kapcsolatfelvétel bejelentése előtt egy héttel a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta államadósi besorolásainak kilátását az addigi stabilról, amit a külső növekedési és finanszírozási környezet meredek romlásával indokolt.