Géza
-12 °C
-4 °C

A szürkegazdaságot növelheti a minimálbér-emelés

2011.12.05. 12:31

A szürkegazdaság és az elbocsátások felé sodorhatja a vállalkozásokat a tervezett minimálbér-emelés és a járulékalap másfélszeresére emelése a könyvelők szerint – derül ki a Könyvelőiroda-Vezetők Klubja és a Pente Unió Zrt. több mint ezer könyvelőt felölelő felméréséből. Ugyanakkor az új, 27 százalékos áfa kulcs hatása már megosztja a szakmát, csak a könyvelők fele szerint erősödhet az áfaemelés miatt a feketegazdaság.

Az október-novemberben lezajlott felmérésben 1043 regisztrált mérlegképes könyvelő válaszolt a feltett kérdésekre. A tervezett minimálbér-emelés és a járulékalap másfélszeresre emelésének eredményeként a válaszadók többsége (60 százalék) szerint várhatóan jogkövetőek lesznek a cégek, de ez elbocsátásokkal, a juttatások felszámolásával vagy munkaidő csökkentéssel fog járni. A könyvelők harmada (33 százalék) szerint a változások a szürke vagy feketegazdaság felé tolhatják a vállalkozásokat, és csak 7 százalék szerint várható jogkövető béremelés.

A tervezett áfaemelés tekintetében megoszlanak a vélemények, míg a válaszadók egyik fele (55 százalék) szerint nem fogja jelentősen befolyásolni a számlázási gyakorlatot az emelés, a másik fele (45 százalék) szerint csökkenni fog a legális számlaforgalom.

A szakértők szerint az adójog kriminalizálódása várható: „Közgazdasági tény, hogy a terhek növekedése következtében csökken az önkéntes jogkövetés szintje. A NAV várhatóan az ellenőrzések és a szankciók szigorításával igyekszik majd ezt kompenzálni, ami minden bizonnyal az adójog kriminalizálását fogja eredményezni, és a jövőben egyre kevesebben fogják megúszni az adócsalást” – idézi a közlemény Herich Györgyöt, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnökét.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft