Szabolcs
20 °C
35 °C

Törvénnyel garantálnák az iskolák fűtését

2011.12.05. 12:28 Módosítva: 2011.12.05. 12:57

Nem lehet kikapcsolni az egészségügyi-, a bentlakásos- és az alsó fokú oktatási intézményeket az energiaszolgáltatásból a téli időszakban, ha a parlament megszavazza az erről törvénymódosító javaslatot.

A Gazdasági és informatikai bizottság hétfőn szavazott a módosító javaslatról, amely szerint október 15. és április 15. között ezen intézményeknek akkor is biztosítani kell az áram-, távhő- és gázellátást, ha elmaradásban vannak a fizetéssel.

A téli moratóriumot azzal indokolta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára, hogy ez társadalmi érdek. Az államtitkár közlése szerint a részleteket tartalmazó miniszteri rendelet is elkészül időben azért, hogy 2012. január elsején a jogszabály hatályba léphessen. Bencsik János hangsúlyozta, hogy a moratórium a téli időszakra szól és újabb felmentéssel csak akkor élhetnek majd az intézmények, ha előtte rendezték tartozásukat. A jogszabály biztosítja azt, hogy a szolgáltatók nem terhelhetik ezeket a kintlévőségeket a többi fogyasztóra.

A vita során Volner János (Jobbik), a bizottság alelnöke azt vetette fel, hogy vajon a szolgáltatók "kibírják-e" a kintlévőségek gyarapodását, míg Kovács Tibor (MSZP), szintén bizottsági alelnök arról beszélt, hogy a zömében önkormányzati intézményeknek vajon honnan lesz pénzük rendezni a tartozást. Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy napirenden van az önkormányzati intézmények "áttekinthetetlen" helyzetének rendezése. A jobbikos képviselő kijelentette, hogy nem látja a probléma megoldását, a szocialista pedig azt, hogy a javaslat csak elodázza a megoldást. Kovács Tibor megjegyezte: az önkormányzati intézmények átalakítása során 600 iskolát zárnak be, "ez kezelni fogja a helyzetet".

A javaslat előzménye, hogy idén ősszel számos iskolában kapcsolták ki a fűtést az önkormányzatok tartozásai miatt, így sok helyen meg kellett hosszabbítani a szüneteket, vagy teával és pokrócokkal kellett megvédeni a gyerekeket a megfázástól. Csak az egyik energiaszolgáltató nyolc intézményben korlátozza a gázszolgáltatást az átlagosan 144 napos tartozások miatt.

A kezdeményezés nem egyedülálló, Lázár János egy korábbi módosító indítványa megtiltaná az energiaszolgáltatóknak, hogy kikapcsolják az áramot azoknál a fogyasztóknál, akik elmaradásban vannak a rendszerhasználati díj megfizetésével.