Szabolcs
20 °C
35 °C

Tovább drágultak a hitelek

2011.12.05. 14:24 Módosítva: 2011.12.05. 15:21
Az OTP gyorsan reagált a jegybanki alapkamat múlt heti megemelésére, a drágulást már be is építette hitelei árába. Az AXA és a Raiffeisen is drágított, a KDB pedig megszűntette az utolsó svájci frank hitelt, ami a magyar piacon még elérhető volt. A Fundemanta után már az Aegon sem ad több hitelt a végtörlesztésre.

Több változást is hozott a december a kereskedelmi bankok hirdetményében – közölte a BankRáció.hu. Az egyik újdonság, hogy néhány kisebb takarékszövetkezet (például a Somogy Takarék) és a Fundamenta után az Aegon is bejelentette, hogy mától nem fogad be új végtörlesztési hiteligénylést.

„Hasonlóan a többi olyan bankhoz, akik nem rendelkeznek több száz fiókkal országosan, vagy több ezer hitelügyintézővel, az Aegonnak is meg kellett húzni a határidőt. Ahhoz, hogy megfelelően ki tudják szolgálni az eddigi igénylőket a törvényi határidőig nem tudnak új kérelmeket végtörlesztési hitelekhez befogadni” – nyilatkozta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

A hitelezési kockázatok és az alapkamat növekedése, illetve a mostani kivételes helyzetből fakadóan egyébként is a magasabb jövedelmű ügyfeleket részesítik a bankok előnyben. A hitelek elérhetőségét, megfizethetőségét az is rontja, hogy több pénzintézet jelentősen szigorított a hitelezési feltételeken.

Az Axa december elsejétől érvényes hirdetménye szerint 2 százalékkal emelkedett minden jelzáloghitel kamata. Szintén elsejétől a CIB az 1 éves kamatperiódusú, FIX1 nevű hitelét már nem lehet igényelni. A bank többi kölcsönénél nincs változás, maradtak az eddigi kamatok, és továbbra is él a folyósítási díj 50 százalékának visszatérítésére szóló akció, melynek feltétele a CIB Bankhoz történő jövedelemutalás.

Új lakáscélú és szabad felhasználású, valamint referenciahozamokat tartalmazó hirdetménnyel jött ki az OTP. Csak a referenciahozamok változtak, forinthiteleknél nőttek, euróhiteleknél csökkent a báziskamat értéke.

A KDB is elsejével megszüntette a hitelkiváltásra optimalizált termékkínálatát, közte a végtörlesztésre igényelhető hitelét is. Náluk volt/van még szabad felhasználású hitel, ami elméletileg bármire fordítható, csak hitelkiváltásra nem. A bank a frankhitelét is megszüntette, ezzel (miután az Aegon már korábban megszüntette a hitelcsere program néven futó frankhiteleit, melyek hitelkiváltásra voltak jók) jelenleg semmilyen jelzálog alappú CHF kölcsön nem érhető el a piacon.

A Raiffeisen az Újrakezdés hitel kivételével minden hitelénél 1 százalékos hitelbírálati díjat vezetett be. A minimum fizetendő díj 35 ezer, a maximum 100 ezer forint lett. Szintén az Újrakezdés hitel kivételével minden hitelüknél kamatemelés volt: a Lakáshitelnél 0,85 százalék, a többi hitelnél (Személyi kölcsön ingatlanfedezettel, Egyetlen hitel és Otthonvédelmi hitel) 0,75 százalék az emelés mértéke. További változás, hogy a Lakáshitelnél eddig az első 6 hónapban alacsonyabb kamat volt, a kedvezményes kamatperiódus azonban megszűnt.

A kedvezményes, "ügyfélcsalogató" kamatperiódus egyébként hamarosan minden banknál megszűnik, erre ugyanis egy november közepén elfogadott jogszabály kötelezi a pénzintézeteket. A január egytől hatályos rendelkezés szerint „...az átlátható árazás biztosítása érdekében...(a bank)...nem kínálhat korlátozott időtartamra kedvezményes kamatot."