Vértes: A politika zsákutcába vitt minket

2011.12.06. 14:08

Magyarországnak újra kell alakítania gazdaságpolitikáját, a hibás politika miatt ugyanis zsákutcába került a gazdaság – mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke egy budapesti konferencián kedden.

A LeitnerLeitner adótanácsadó vállalat, illetve a budapesti osztrák nagykövetség kereskedelmi osztálya által szervezett tanácskozáson a közgazdász azt mondta: sok bizonytalanság és kockázat övezi a magyar gazdaság helyzetét, de „a kényszer nagy úr”, egy szakmai fordulat menedzselhető és a szakmában konszenzus mutatkozik a szükséges lépéseket illetően.

Magyarország érdeke, hogy gyors megállapodás szülessen a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), de ez nem lesz könnyű. Magyarország vélhetően a kevésbé erős országoknak járó készenléti megállapodásra (SBA) lesz jogosult, de az ilyen források 4 százalékos kamatszintje még így is kedvezőbb a jelenlegi 8 százalékos államkötvényhozamoknál – tette hozzá.

Az idén végrehajtott, 3-4 százalékos GDP-növekedést előrevetítő költségvetési lazítás ellenére a magyar gazdaság várhatóan csupán 1,5 százalékkal bővül. A magyar gazdaság legnagyobb problémái között említette, hogy nincs jogbiztonság, kevés előremutató strukturális reform van, illetve, hogy 2012-ben várhatóan hatalmas költségvetési restrikció lesz, ami 1 százalékos recesszióba taszítja a magyar gazdaságot.

A GKI Gazdaságkutató elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország ellen az Európai Unió  jelenleg is túlzottdeficit-eljárást folytat. Az IMF-fel folytatott tárgyalásokon jelen lesznek az Európai Unió és az Európai Központi Bank képviselői is, akik sok esetben keményebb feltételek elé állíthatják a magyar tárgyalódelegációt.

A konferencián felszólalt Kovács Levente a Magyar Bankszövetség főtitkára is, aki előadásában hangsúlyozta: a gazdaság fejlesztéséhez szükség van a bankokra. A magyarországi pénzintézetek az elmúlt éveken eredményük nagy részét visszatartották és visszaforgatták a gazdaságba. Az elmúlt években összesen 1.386 milliárd forint tőkenövekedést eredményezett ez, ami a bankok 12-szeres tőkeáttételével számolva jelentős forrást jelentett a gazdaságnak.

Kovács Levente kérdésre válaszolva elmondta: az IMF-megállapodás során nem valószínű, hogy eltörölhető a banki különadó, de a bankok már korábban alkalmazkodtak az adónemhez. A devizahitelek végtörlesztésének kérdésében már más állásponton vannak a magyar pénzintézetek, mivel ezt a lépést szakmailag tartják elfogadhatatlannak; erről folytatnak majd tárgyalásokat, de a megállapodás vélhetően áthúzódik a jövő évre.