Alfréd
-3 °C
3 °C

Szinte biztossá vált a recesszió

2011.12.07. 16:16
Kapcsolódók (15)

Az euróövezet várhatóan az egész jövő évet recesszióban tölti, és ennek "sokkját" megsínylik a közép-kelet-európai gazdaságok is - jósolták szerdai helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó térségi elemzők. A magyarországi recesszió esélyeiről ugyanakkor megoszlanak a citybeli vélemények: egyes elemzői várakozások szerint jövőre lesz némi növekedés, mások ugyanakkor a magyar, sőt a cseh és a román gazdaságban is visszaesést jósolnak.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital  negyedéves előrejelzésében közölte, hogy most már 0,2 százalékos euróövezeti GDP-visszaesést vár 2012 egészében. A ház szerint egy ilyen növekedési sokk várhatóan "egy az egyben" átszivárog a legtöbb közép- és délkelet-európai gazdaságba.

Legjobb esetben zéró

A magyarországi kilátásokról a ház elemzői úgy vélekednek, hogy a magyar gazdaság jövőre "a legjobb esetben zéró körüli" növekedést produkál; a prognózishoz fűzött táblázatos előrejelzésben 0,1 százalékos magyar GDP-emelkedés szerepel 2012 egészére.

Egy másik nagy londoni elemzőcsoport, a Capital Economics 1,5 százalékos magyar gazdasági visszaesést jósol 2012-re, a UBS és a Morgan Stanley pedig stagnálást vár.

A Capital Economics szerint az euróválság járványa három csatornán át fertőzheti meg az európai felzárkózó gazdaságokat. Az egyik a kereskedelem; erre Közép-Európa legnyitottabb gazdaságai érzékenyek, mindenekelőtt Magyarország, Csehország és Szlovákia. A másik "járványtényező" a tőkebeáramlás gyengülése; ez Törökországot teszi különösen sebezhetővé, tekintettel a GDP-érték 10 százalékához közelítő török folyómérleg-hiányra.

Visszaesik a hitelezés

A Capital Economics szerint a harmadik, és potenciálisan a legveszélyesebb "járványközvetítő" a bankszektor, ezen belül is különösen az, ha a nyugat-európai anyabankok visszafogják keleti érdekeltségeik rövid távú finanszírozását. A cég londoni elemzői szerint ez a kockázat leginkább Magyarországot, Horvátországot, Ukrajnát és Bulgáriát érinti.

A Barclays szerint az amerikai Lehman Brothers nagybank csődje után kidolgozott Bécsi Kezdeményezés alapján a nyugat-európai bankok kötelezettséget vállaltak kelet-európai érdekeltségeik finanszírozásának fenntartására, ám úgy tűnik, hogy a legutóbbi szabályozói lépések ennek ellenkezőjére ösztönzik a tulajdonos bankokat.

A cég londoni elemzői szerint erre példa az osztrák bankfelügyeleti hatóság minap bejelentett új szabályozási irányelve. A Barclays Capital szerint ez ugyan nem a tényleges kivonulást szorgalmazza, mégis azt sugallja, hogy a bankok fogják vissza közép-kelet-európai érdekeltségeik külső finanszírozását.

A Barclays Capital londoni elemzői ezzel az osztrák felügyeleti hatóságok november végi rendelkezésére utalnak, amelynek alapján a közép-kelet-európai piacon jelenlévő osztrák bankoknak már 2013 januárjára - a végső határidő előtt hat évvel - teljesíteniük kell a szigorított Bázel-III.-as tőkemegfelelési előírásokat, emellett biztosítaniuk kell, hogy keleti érdekeltségeik kinnlevőség-betétállomány rátája az új folyósítások esetében a jövő évtől nem haladhatja meg a 110 százalékot.

Szerdai elemzésében a Barclays Capital ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy a magyar bankrendszerben jelenleg 137 százalék az átlagos kinnlevőség-betétállomány ráta, vagyis a magyar bankszektor erősen függ a külső finanszírozástól.