A német gazdasági helyzet miatt módosulhat a magyar költségvetés

2011.12.08. 21:20
A német gazdaság romló növekedési kilátásai miatt a beterjesztetthez képest módosulhat a jövő évi magyar költségvetés – jelentette ki Kövér László házelnök.

Az év második felében olyan nehézségekkel is szembe kellett néznünk, melyek 2010-ben nem készültünk: a világgazdasági környezet az addig rossz állapotához képest is egészen válságos képet mutat ma – mondta a Fidesz országos választmányi elnöki posztját is betöltő politikus egy zártkörű fórumot követő sajtótájékoztatóján.

Hiába nem vagyunk az euróövezet tagjai, az euróválság mégis Magyarországot is alapjaiban érinti, nemcsak a befektetői bizalom egész Európát érintő megingása okán, hanem amiatt is, hogy a német gazdaság sem hozta azt a formáját, melyet az ottani politikusok a költségvetés készítése során előre kalkuláltak – fogalmazott a politikus.

Miután a magyar gazdaság leginkább a német növekedéséhez igazodik, a kormányzat kénytelen volt a növekedési kilátásait, s ezáltal a költségvetés bevételei oldalát "korrekció alá vonni". Valószínű, hogy ennek a végszavazás előtt, a következő napokban vagy hétben lesz a költségvetést érintő konzekvenciája is – közölte az országgyűlés elnöke.

A büdzsé főszámait a parlament már elfogadta, de erre a helyzetre a kormánynak nyilvánvalóan reagálnia kell, az eredetileg megfogalmazott hiánycélt azonban nem adjuk föl – hangsúlyozta Kövér László.

A házelnök kitért arra is, a jövő évi költségvetésben kirajzolódnak azok a társadalom és gazdaságpolitikai célok, amelyeket kormány megfogalmaz. Így a korábbi évekhez képest pluszforrások vehetők számításba az oktatás, az egészségügy, a közbiztonság vagy extrém módon, 30 százalékot is meghaladó mértékben a társadalmi felzárkóztatás területén.