Fellegi Tamás kérte miniszteri felmentését

2011.12.08. 10:47 Módosítva: 2011.12.08. 12:11
Miután a magyar IMF-tárgyalódelegáció vezetőjeként „rendkívül tág, nagyon sok feladatot magában foglaló megbízása” van, felajánlotta a miniszterelnöknek a lemondását – jelentette be Fellegi Tamás csütörtökön. A lemondásról még személyesen egyeztet Orbán Viktorral, ha a kormányfő hazaérkezik az uniós csúcsról. Fellegi a jövő héten már találkozik mindhárom nagy hitelminősítő képviselőivel.

Szerdán kértem a miniszterelnök úrtól, hogy kezdeményezze felmentésemet a köztársasági elnöknél a fejlesztési miniszteri tisztségből – mondta Fellegi Tamás fejlesztési miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Ezt azzal indokolta, hogy ő a magyar IMF-tárgyalódelegáció vezetője, ami rengeteg munkát és „óriási felelősséget” jelent, ezért „nem tudom egyszerre folytatni a tárgyalások vezetését és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetését”.

D  TT20111208021
Fotó: Kovács Attila

Nagy átalakítás kezdődik ezzel

Az Index információi szerint Fellegi lemondása egy nagyobb kormányzati szerkezeti átalakítás első lépése lehet. A Fideszben többen arra számítanak, hogy a következő lépés a gazdasági és a fejlesztési tárca közös átszervezése lehet, amely lehetőséget adna a kormányfőnek arra is, hogy Matolcsy György számára új megbízatásokat találjon.

Biztosabb viszont, hogy Fellegi a lemondás ellenére is fontos szerepet kap a későbbiekben. Úgy tudjuk, hogy az IMF-tárgyalások után, vagy már azzal párhuzamosan irányítója lehet egy nagy állami holding kialakításának. A tervek szerint ugyanis a hazai energetikai cégeket egy csoportba vonnák össze, amelynek vezetését Fellegire bíznák.

Fellegi utódlásáról Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta: Orbán Viktor hazatérése után személyesen konzultál Fellegi Tamással, és megvitatják a lemondás szakmai érveit. A miniszterelnök hozza meg a döntést, és amennyiben elfogadja a lemondást, határoz az utódlásról is.

Nagyon sok a feladata

„A feladatom magában foglalja a tárgyalási pozíció kialakítását, álláspontunk és a háttérmunka megalapozását, a szükséges kormányzati intézkedések összehangolását, valamint a kapcsolattartást az elemzői és hitelminősítői intézményekkel” – sorolta Fellegi, hozzátéve: természetesen a munka része a tárgyalások lefolytatása is. „A rendkívül tág, nagyon sok feladatot magában foglaló megbízás” mellett nem tudja a miniszteri tisztséget betölteni.

Fellegi bejelentette: már hétfőn Londonba utazik, hogy találkozzon mind a három nagy hitelminősítő képviselőivel. Emellett olyan nagybefektetőkkel is egyeztet, akik a régióban érdekelt befektetésekkel rendelkeznek.

Januárban kezdünk tárgyalni

Fellegi az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban megerősítette: az ország finanszírozását mindenekelőtt a piacokról akartuk és akarjuk a jövőben is megoldani. „A 2008-as IMF-segítséget mielőbb lezárjuk, és fennakadás nélkül visszafizetjük a hitelt”. Fellegi azt követően beszélt erről, hogy szerdán informális tárgyalást folytatott Irina Ivascsenkóval, az IMF budapesti képviseletének vezetőjével.

A tárgyalások ütemezéséről azt mondta: a hivatalos tárgyalások januárban kezdődnek, de már folyik annak előkészítése nemcsak Budapesten, hanem Brüsszelben és az IMF washingtoni központjában is. „A héten Washingtonban informális megbeszélés lesz az IMF vezetői szintjén, jövő héten Budapestre érkezik Christoph Rosenberg, az IMF Magyarországért felelős illetékese, valamint Barbara Kauffmann, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának főosztályvezetője. Találkozni fogok velük, elképzelhető, hogy többször is a következő héten” – mondta.

Orbán, Matolcsy és Fellegi a parlamentben
Orbán, Matolcsy és Fellegi a parlamentben
Fotó: Kovács Attila

Van egy rendszer

„Az IMF-nek van egy rendszere, nyilvánvaló, hogy Magyarország ebbe a keretbe fog beleilleszkedni, és ennek megfelelően fognak kialakulni a feltételek. Minden ország más, ezért minden megállapodás egyedi. A konstrukció csak olyan lehet, ami az IMF által kínált konstrukciók között van, ez teljesen egyértelmű” – válaszolta arra az újságírói felvetésre, hogy a valutaalapnál nincs olyan, hogy biztosíték vagy védőháló, csak hitelmegállapodás-típusok vannak. Arról, hogy mire számít, szigorú lesz-e a valutaalap, és mikor zárjuk le a tárgyalást, nem beszélt Fellegi. Azt elmondta: a tárgyalás nyomán születendő IMF-megállapodást a kormány hagyja majd jóvá.

Nyilvánvaló, hogy a 2011-es év pénzügyi, növekedési és politikai válság újabb hullámát hozta, és jövőre tovább romlik a helyzet. Fellegi szerint az IMF-biztosíték az előfeltétele annak, hogy ne lehetetlenüljön el az ország piaci finanszírozása.

Az IMF-történet újrakezdése

November 17-én tette közzé a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy hazánk ismét szeretne együttműködni a Nemzetközi Valutaalappal, amellyel tavaly nyáron, gazdasági szabadságharcot hirdetve, megszakította a kapcsolatot. A döntés, amely piaci pletykák szerint azért született, mert a kormányzat tájékoztatást kapott arról, hogy a világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poors az ország leminősítésére készül, olyan hirtelen született, hogy arról hamarabb tájékoztatták a sajtót, mint az IMF-et.

A november 17-i bejelentés másnapján Matolcsy György kezdeményezte hivatalosan az IMF és az Európai Unió Bizottságának Budapesten tartózkodó delegációjával egy új típusú pénzügyi megállapodás megkötését. November végén eldőlt, hogy a nemzetgazdasági miniszter nem lesz a tárgyalódelegáció tagja, azt Fellegi Tamás vezeti, tagjai Pleschinger Gyula, az NGM pénzügypolitikáért felelős államtitkára és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke lesz. A jegybank a napokban azt közölte, hogy az IMF-tárgyalásokon a Magyar Nemzeti Bankot Simor András jegybankelnök, Karvalits Ferenc alelnök, illetve egyes részletkérdésekben az érintett szakértők képviselik majd.  • Hírek
  • Hírek