2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Nem lesz elég az Eszközkezelő pénze

2011.12.08. 09:14 Módosítva: 2011.12.08. 09:25
A törvényi feltételeknek a kormány által jelzett 5000 adós többszöröse, akár 20-25 ezer devizahiteles is megfelelhet a jövő évben, így az eszközkezelőre szánt idei 2 milliárdja, és a jövő évi 3 milliárd forint kevés lehet.

Az árfolyamgát intézménye mellett a Nemzeti Eszközkezelő (NET) létrejöttét és felállítását lehet talán csak konszenzusos sikerként megélni az Otthonvédelmi Akcióterv elemeiből. A parlament által hétfőn szentesített rendelkezésekkel kapcsolatban a bankokat érintő korábbi egyéb szabályozások (végtörlesztés) után már az is meglepő volt, hogy azok nem módosultak alapvetően az utolsó pillanatokban, írja a Napi Gazdaság.

Az egyetlen pont, amelynél a furcsa egyetértésben némi ellentét tűnt fel, az az, hogy a pénzintézetek véleménye szerint a törvény által állított feltételeknek a kormányzat által jelzett 5000 adós többszöröse, akár 20-25 ezer devizahiteles is megfelelhet a jövő év során, s így a NET-re szánt idei 2 és a jövő évi költségvetésben tervezett 3 milliárd forint kevés lehet. A másik oldal érve szerint ugyanakkor az a tény, hogy a NET-hez történő jelentkezést a szociális rászorultsághoz kötik, olyan elemet visz a feltételrendszerbe, amelyre nézve jelenleg pontos adatokkal aligha rendelkeznek a hitelintézetek.

NET által átvett lakások ára

Település Forgalmi érték százaléka
Budapest, megyei jogú város 55
Más város 50
Község 35

A NET szabályozása a bankokhoz delegálja feladatként, hogy kijelöljék azokat az ingatlanokat (és adósokat), amelyeket felajánlanak megvásárlásra a NET-nek. Csak a már kényszerértékesítésre jelölt ingatlan ajánlható fel, az adósnak az árverésről szóló értesítés kézhezvételét követő egy hónapon belül kell kezdeményeznie, hogy lakását az állam vásárolja meg. A hitelező pénzintézetnek további 30 napja van arra, hogy eldöntse, hozzájárul-e a tulajdonjog átruházásához azon az áron, amelyet az állam fizet az ingatlanért − leírva a további követelést.

Sokak szerint az érintetti kört szűkíti az is, hogy a bankoknak csak az idei negyedik negyedévtől van módjuk árverezést kezdeményezniük a NET-nek megfelelő − Budapesten és a megyei jogú városokban 15, vidéken 10 millió forintos forgalmi érték alatti − lakások esetében. Ráadásul a negyedik negyedévben az aktuális portfólió 2, a jövő évben pedig negyedévenként 3-3 százaléka jelölhető ki árverezésre − amely feltétele a NET bekapcsolásának.