Gyorsan nőnek a betétkamatok

2011.12.15. 08:08 Módosítva: 2011.12.15. 08:09

Október eleje óta gyors ütemben emelkedni kezdtek a kamatok a bankközi piacon, a bankok pedig még az ottani rátákra is ráígérnek betétakcióikban, a legutóbbi jegybanki kamatemelés óta egyre sűrűbbek a piacon a 8 százalék fölötti éves kamattal kecsegtető ajánlatok - írta a Világgazdaság csütörtökön. (A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2011. november 30-i hatállyal, 50 bázisponttal 6,50 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.)

A lap szerint a hitelintézetek egy része azokra az ügyfelekre összpontosít, akik folyamatosan "turnéztatják" a pénzüket a különböző bankok között mind magasabb kamatra vadászva, ezek a piaci szereplők az új lekötésekre kínálnak kiemelkedő kamatot.

Vannak azonban szép számmal olyan hitelintézetek is, amelyek hosszabb távra igyekeznek magukhoz kötni a klienseket, és a jövedelem átutalás, aktív bankszámla-használat, vagy hosszabb távú lekötés esetén fizetnek sokat - írta a gazdasági napilap, hozzátéve, hogy a túlságosan hosszú távú lekötéseket érdemes most óvatosan kezelni, a szakértők ugyanis már a jövő héten újabb jegybanki alapkamatemelést várnak, ami a betétkamatokra is hathat.