Hazai bankkártyák tízezreit tiltották le

2011.12.15. 17:19 Módosítva: 2011.12.15. 20:26

Több tízezer hazai banki ügyfél bankkártyáinak adatait szerezték meg ismeretlenek az elmúlt napokban, amikor adatlopás történt egy bankokon kívül álló adatkezelőnél. A Bankszövetség közleménye az érintett kártyák számára nem, arra viszont kitér, hogy az adatlopásban érintett kártyákkal előfordulhatnak visszaélések.

A Napi Online információi szerint egy nemzetközi benzinkúthálózaton keresztül szerezték meg illetéktelenek sok ezer hazai kártyatulajdonos plasztikjának adatait. A visszaélést laptársunk szerint a Visa fedezte fel.

Miután ez a bankkártyákkal kapcsolatos visszaélésekre adhat lehetőséget, ezért - miként erről a Bankszövetség közleménye tájékoztat - a kereskedelmi bankok megtették a szükséges biztonsági lépéseket, és a legmagasabb szintű elővigyázatossággal járnak el ügyfeleik érdekében.

Mindez azt jelenti, hogy az érintett kártyák túlnyomó részét a bankok letiltották, vagy a vásárlási limitet 0 forintra húzták vissza – a kártyabirtokos épp ezért esetleg azt tapasztalhatja, hogy nem tud fizetni a bankkártyájával. Azon plasztikok, amelyek jelenleg is használhatóak, bizonyíthatóan nem érintettek az adatlopásban, teljes biztonsággal használhatóak, mind a POS- mind az ATM-hálózatokon.

Mivel a karácsonyi időszakban a kártyatiltás miatt meghiúsuló kötés rendkívül kellemetlen lehet, ezért a Bankszövetség szerint a pénzintézetekmindent megtesznek, hogy az ügyfelek kényelmetlenségét csökkentsék.

A legtöbb hitelintézet sms-ben, vagy telefonon fogja értesíteni az érintett ügyfeleket kártyájuk letiltásáról és a pótlás lehetőségeiről. Standard esetben egy plasztik legyártása, kipostázása 1 hetet vesz igénybe - nagy kérdés, hogy most, amikor igen komoly darabszámot kell újragyártani, mennyire tudnak majd felpörögni a bankok - egy hét van hátra karácsonyig.