Kamatemelést vár a Századvég

2011.12.15. 15:56

A GDP az idei évben 1,6, jövőre pedig mindössze 0,4 százalékkal növekszik, közölte előrejelzését a Századvég Gazdaságkutató. A romló konjunkturális kilátások miatt nem várnak érdemi foglalkoztatottság-bővülést, így éves átlagban idén 0,8, míg 2012-ben mindössze 0,3 százalékkal nőhet a foglalkoztatottak létszáma.

A háztartások fogyasztási kiadásának pályáját a gyenge árfolyam, a végtörlesztéssel összefüggő banki költségek lakossági ügyfelekre történő részbeni áthárítása, valamint a laza munkaerőpiac visszafogja. E tényezők miatt idén a fogyasztás stagnálását, jövőre pedig 1,3 százalékos visszaesését prognosztizálják. Az intézet szerint a beruházások élénkülését a lanyha külső és belső kereslet mellett a finanszírozási problémák is akadályozzák, ezért az idei évben a bruttó állóeszköz-felhalmozás 6,8, jövőre pedig 3,5 százalékos csökkenésével számolnak.

A leértékelődő árfolyam, valamint a kormányzati indirektadó-emelés a fogyasztói árak dinamikájának emelkedését eredményezik a következő szűk másfél évben. Emiatt az infláció 2012-ben átlagosan 4,9 százalékra emelkedhet. Az alapkamat a következő hónapokban tovább emelkedhet, azonban a mutató dinamikájában nagy a bizonytalanság. Valószínű, hogy a Monetáris Tanács két 25 bázispontos szigorítással folytatja a kamatemelési ciklust, de előfordulhat az is, hogy a döntéshozók egy lépésben emelik fél százalékponttal az irányadó rátát decemberben. Ezt követően a 2012-es év második felében számítanak csak az alapkamat lassú csökkentésére.

"Az előrejelzésünk változását alapvetően két fő tényező határozta meg: a külkereskedelmi partnereink lassabb növekedése, illetve a nominális árfolyam jelentős leértékelődése. A külső konjunktúra mérséklődése a kivitel dinamikáját érdemben csökkenti 2012-ben" - írja az intézet előrejelzésében.