Mentik a devizahiteleseket és 320 milliárdot szorítanak jövőre

2011.12.15. 14:41 Módosítva: 2011.12.15. 16:08
299 forintos euróárfolyamon, 0,5 százalékos növekedés lesz jövőre Matolcsy György szerint. A hiánycél tartásához 320 milliárdos kiigazítás kell. Megint emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, zárolják a minisztériumok kiadásait és a magánkasszák tagjaitól elveszik a befizetéseiket, még akár két évig. A kormány megállapodott a Bankszövetséggel a devizahitelesek megsegítésére kialakított új csomagról is. 180 forintos frankárfolyam fölött a kormány és a bankok átvállalják a kamatterheket, a tőkerész pedig egy gyűjtőszámlán halmozódhat egészen 2016-ig. Matolcsy György szerint ezzel a megoldással a frankhitelesek havi terhe 30-35 százalékkal csökkenhet.

299 forintos euróárfolyamon számolják át a 2012-es költségvetést a 268 forint helyett, és 1,5 százalék helyett 0,5 százalékos növekedéssel számolnak jövőre. E két korrekciónak együtt 320 milliárd forintos kiesés a hatása, jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön, ezt kell valamilyen módon pótolni.

"Olyan intézkedésekről döntött a kormány, amellyel tartható a jövőre kitűzött 2,5 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt. Ezzel a hét olyan uniós tagállam között lesz Magyarország, amelynek 3 százalék alatti a hiánya és ezzel a szinttel az államadósság is csökken" - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Szerinte a Németországtól rendkívül függő Magyarország nem tudja kivonni magát az eurózóna pénzügyi válságának hatásai alól, hazánk rendkívül sérülékeny helyzetben van. Európa számos országát recesszió fenyegeti, Magyarországon azonban növekedés lehet.

Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter
Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter
Fotó: Kovács Attila

A költségvetésben keletkező 320 milliárd forintos lyukat négy forrásból tömi be a kormány.

Egyrészt felhasználják az országvédelmi tartalék 200 milliárdját. További 48 milliárd várható attól, hogy a magánnyugdíjpénztárakban maradók tagi befizetéseit az állami nyugdíjkasszába irányítják. Emelik a dohánytermékek jövedéki adóját is ami 20 milliárdot hoz. Matolcsy elmondta, ezeken felül a minisztériumokban 52 milliárd további fejezeti tartalékolást kell teljesíteni.

Menekülhetnek a devizaadósok

"Egy nagyon nehéz, de nagyon sikeres egyeztetés végére teszünk ma pontot" - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormány és a Bankszövetség megállapodásának mai aláírásán (a dokumentum teljes szövege itt olvasható).

"A gazdaságtörténet egyik legnehezebb feladatát oldották meg. Egy labirintusból, amelyből kijönni nem könnyű, abból most menekülési utat mutatnak nagyjából 1 millió devizahitelesnek" - tette hozzá.

Osztoznak az árfolyamkockázaton

A kormány szerint nincs gond a jegybanktörvénnyel

Az új MNB törvényről Giró-Szász András kormányszóvivő beszélt, szerinte az megfelel az új alaptörvénynek, és az uniós szabályoknak is, előkészítésekor mindegyik érintettel egyeztettek, és kikérték az Európai Központi Bank véleményét is.

Az EKB azonban éppen ma kifogásolta nem csak a törvény tartalmát, hanem az egyeztetési eljárást is – egy korábbi tervezetet kaptak, és véleményüket meg sem várva terjesztette be a kormány a tervezetet. Az új törvényt Simor András az Indexnek adott interjúban a jegybank elleni totális támadásnak, a függetlenségük felszámolásának minősítette, erre reagálva Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, Simor ne provokáljon.

A megállapodás lényegében megfelel korábbi értesüléseinknek: azok a devizahitelesek, akiknek nincs 90 napnál régebb óta halmozódó tartozásuk kérhetik az új árfolyamrögzítés - egy ilyen konstrukció most is él, de nem volt túlságosan népszerű. Az új rendszer lényege, hogy a bankok és a kormány a 180 forinton rögzített frank és a 250 forinton rögzített euróárfolyam fölött részben átvállalja az adósok terheit.

A rögzített és a piaci ár közötti különbözet az eredeti árfolyamrögzítéshez hasonlóan egy gyűjtőszámlán halmozódik (de nem 2014 végéig, hanem két évvel tovább, 2016 végéig), a változás, hogy a gyűjtőszámla-egyenleg kamatait a költségvetés és a bank fele-fele részben fizeti, tehát az nem duzzasztja majd a gyűjtőszámlán halmozódó tartozást.

Ez jelentős segítség lehet az adósoknak, ráadásul részben azt a problémát is kezeli, amire korábban az MNB figyelmeztetett: hogy a kedvezményes időszak végén túl nagy összegek gyűlhetnek össze a gyűjtőszámlákon, így a megmentett adósok később megint bajba kerülnek.

Szintén változást jelent, hogy a bankok a gyűjtőszámla-kamatokat frankhitel esetén maximum 270 forintos árfolyamig fizetik, euróhitelnél pedig 340 forintig vállalják a terhet. A plafon fölötti már száz százalékban a költségvetés fizeti majd a kamatokat, a bankok itt már mentességet kapnak. Matolcsy szerint a lépés a havi törlesztő és kamatterhet 30-35 százalékkal csökkenti azoknak az ügyfeleknek, akik belépnek az új árfolyamrögzítésbe. (A lehetőséggel nem élhetnek a vállalkozások és az önkormányzatok.)

Igazolni kell a bajt

Garanciát kér az MNB

A Magyar Nemzeti Bank üdvözli a kormány és a Bankszövetség közötti megállapodást, de megjegyzi: a 90 napon túli adósok hiteleinek forintra konvertálásához szükséges deviza rendelkezésre bocsátását az MNB akkor és csak akkor tudja vállalni, ha a kormány hivatalos és határozott ígéretet tesz az így felhasznált devizatartalék visszapótlására. Ilyen kormányzati ígérettel ugyanakkor a jegybank jelenleg nem rendelkezik.

Azoknak, akik 90 napon túli késedelemben vannak, teljes forintosítással és a fennálló tartozás negyedének elengedésével segítenek. A Magyar Bankszövetség tagjai vállalják, hogy erre vonatkozó törvényi szabályozás esetén a 2011. szeptember 30-án a minimálbér összegét elérő, és 90 napot meghaladó késedelembe esett deviza jelzáloghitel-adósok tartozását – amennyiben a deviza jelzáloghitel átváltására korábban nem került sor – forintra váltják, és a tartozás 25 százalékát elengedik 2012. május 15-ig, feltéve, hogy a devizakölcsön-szerződés megkötésekor a fedezeti ingatlanok forgalmi értéke összesen a 20 millió forintot nem haladta meg. Ehhez az adósnak március 15-ig nyilatkoznia kell arról, hogy a késedelembe esésének oka a fizetőképességében beállott jelentős, igazolható romlás volt.

A forintosítás mellé kamattámogatás is járna az adósoknak. Ez – összhangban a kormány által elfogadott általános kamattámogatással – 5 évre szól, mértéke az első évben az állampapír-referenciahozam (ÁKKH) 50 százaléka, a második évben 45 , a harmadik évben 40, a negyedik évben 35, míg az ötödik évben 30 százaléka. A kamattámogatásban részesülő hiteladósok hitelét a bank átütemezheti úgy, hogy az igénybevételétől számított 5 évig a hiteladós csak a hitel kamatát törleszti.

Nagyobb eszközkezelő jön

A Nemzeti Eszközkezelő a jogosult jelzáloghitel-adósok lakóingatlanát abban az esetben is megvásárolja, ha a háztartásban csak egy gyermeket nevelnek, akikre tekintettel a hiteladós a vele egy háztartásban élő házastársa vagy élettársa családi pótlékra jogosult.

A kormány biztosítja annak feltételeit, hogy a Nemzeti Eszközkezelő 25 ezer lakóingatlant tudjon megvásárolni 2014 végéig a következő ütemezés szerint: 2012 végéig 8000 darabot, 2013 végéig 15000 darabot, 2014 végéig 25000 darabot.

Szinkronban a kormánnyal

Patai Mihály a Bankszövetség elnöke elmondta, szinkronban vannak a kormánnyal. Szerintük is stabil és egészséges bankszektorra és növekedésre van szükség, valamint folyamatos konzultációra. Kiemelte, mindenki számára elérhető lesz a megállapodás, amit most a kormánnyal kötöttek. Úgy vélte, ez biztosan jó hatással lesz a forintárfolyamra és az ország megítélésére.

A megállapodás értelmében új szabályt terjeszt be a kormány: a végtörlesztési igényt visszautasíthatják a bankok, ha a bejelentett igényhez az adós legkésőbb 2012. január 30-áig nem tud bemutatni  elegendő összegű, más hitelintézet által kiállított hitelígérvényt, vagy a végtörlesztéshez szükséges pénzfedezetet.

A közalkalmazottaknak és a köztisztviselőknek végtörlesztéséhez nem nyújtható vissza nem térítendő támogatás vagy előrehozott kifizetés, csak munkáltatói kölcsön, amelynek mértéke a háztartásban eltartott kiskorú gyermekek számától függ. A végtörlesztéshez nyújtott vissza nem térítendő támogatást és munkáltatói kölcsönt legkésőbb 2011. december 31-ig folyósítani kell.

Csökken a bankadó

A bankok emellett a bankadó 2011-es összegéből leírhatják a végtörlesztés miatt elszenvedett árfolyamveszteségeik és a 90 napon túli tartozásokból elengedett összeg 30 százalékát.

A bankadó mértéke és alapja 2012-ben nem változik, 2013-ban felére csökken, míg 2014-ben "csak az Európai Unió jogrendjében elfogadott bankadónak megfelelő, vagy az Európai Unió tagállamaiban alkalmazott bankadó alapok és bankadó kulcsok átlagos mértéket meg nem haladó banki különadó kivetésére kerülhet sor" - írja a megállapodás szövege, ami szerint bármilyen módosítás előtt köteles a kormány konzultálni a Bankszövetséggel.