Mentőcsónak nélkül a viharzónába

2011.12.15. 16:27

Az eredetileg tervezett költségvetési tartalék harmadával vághatunk neki a következő évnek Matolcsy György mai bejelentése alapján. A romló költségvetési kilátások miatt keletkező 320 milliárdos lyukból 200 milliárdnyit a jövő évre félretett tartalékból pótolunk ki, ezzel a kormány alaposan megcsapolja a korábban 300 milliárd forintosra tervezett keretet.

Elemzők szerint a GDP egy százalékponttal kisebb növekedése önmagában 120 milliárd forintos rést üthet a költségvetésen, ami azt jelenti, hogy már minimális, fél százalékos recesszió esetén is kifuthat a pénzből az állam, így akár újabb megszorításra is kényszerülhet a kormány jövőre. Ez a forgatókönyv ráadásul egyáltalán nem kizárt az eurózóna és a világgazdaság bizonytalanságai miatt.

Így nézett ki a tartalék

A jövő évi költségvetésbe háromféle tartalékot épített be a kormány. Egy országvédelminek nevezett 150 milliárdos összeget, az általános 100 milliárdos tartalékot és az 50 milliárdos kamatkockázatit. Ezek összesen 300 milliárd forintot tettek volna ki, így a most bejelentett csökkentés a tartalék harmadát viszi el.

"A mostani 200 milliárd forintos tartalék átcsoportosítás miatt már nincs puffer. Ez az összeg a jövőben hiányozni fog a makrogazdasági kockázatokat kiküszöbölni hivatott tartalékok közül, ha váratlan kockázatok vagy vészhelyzetek alakulnának ki" - mondta erről az Indexnek Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

A jelek szerint tisztában van ezzel a kormány is, Orbán Viktor még hétfőn is arról beszélt, hogy a gazdasági kockázatok miatt fent kell tartani a tartalékok szintjét.

Most azonban a jelek szerint mégis úgy döntött a kormány, hogy inkább kockáztat. A megszorítás 320 milliárd forintos összege nagyjából megfelel az elemzői elvárásoknak (az MNB számai alapján korábban azt írtuk, 270-300 milliárdos kiigazításra lehet szükség), így ezen a téren reálisan számol a mai bejelentés.

Ugyanakkor az, hogy ennek a nagy részét a tartalékból tölti fel, egyszerűen egy költségvetésen belüli átrendezést jelent (technikailag annyi történik, hogy a jövő évi költségvetés kiadási oldaláról a kabinet szükség esetén kihúz 200 milliárd forintot), ami nem eredményez valós többletforrásokat. A tervek tehát reálisabbak, de a kockázatokra nem lettünk felkészültebbek.