Tovább drágítanák a cigarettát

2011.12.15. 11:04 Módosítva: 2011.12.15. 11:04
Jelentősen emelik jövőre a dohánytermékekből származó állami bevételt, hogy pótolják a kisebb növekedés miatt kieső bevételeket, jelezte Orbán Viktor. A cigaretta jövedéki adója már így is durván nőtt volna, egy év alatt nagyjából 90 forinttal drágítva egy-egy dobozt, a költségvetés 300 milliárdot várt belőle jövőre.

A kabinet döntött a dohánytermékekből származó állami bevétel jelentős emeléséről és a költségvetésben szereplő tartalék év közbeni felhasználásáról, mondta Orbán Viktor a Kisalföldnek adott interjújában. Arra, hogy a jövő évi kisebb növekedés miatt keletkező mintegy 100-200 milliárd forintot a jövedéki adó további emelésével pótolnák, arra korábban már Varga Mihály államtitkár is utalt.

A cigaretta jövedéki adójának emelése rendszerint eszébe jut a kormánynak, amikor költségvetési lyukat foltozgat, már az idei kisebb növekedésből származó bevételkiesést is részben a dohánytermékek adójának 7 százalékos emelésével ellensúlyozták.

Enélkül is drágult volna

Hogy az eredetileg tervezetthez képest mennyivel emelkedne a cigaretta jövedéki adója jövőre, arról nem beszélt a miniszterelnök. A legelső elképzelés szerint három lépcsőben, jövő júniusra 19 400 forintra drágult volna ezer szálanként, szeptemberben azonban ennél is durvább emelésről döntöttek. Már idén ősztől 19 530 forintra emelték az adót, és jelezték: jövőre pedig két lépcsőben 21 740 forintra nő, ez 19 százalas dobozokkal számolva 69,54 forinttal drágítana egy doboz cigarettát önmagában. Erre jön még a jövedéki adót is terhelő áfa, azaz az eredeti tervek szerint 88 forinttal lett volna drágább egy doboz cigaretta egy év alatt.

Jelentősen emelkedik a vágott dohány adója is: a júniusban tervezett adóemelés szerint a jelenlegi 7860 forintról idén nyáron 8320 forintra nőtt volna a kilogrammonkénti minimális jövedéki adó – ez 5,8 százalékos emelés –, majd jövő januárban 9080, júliusban 10 060 forintra emelték volna tovább. Ehelyett az első lépcső 8790 forint lesz, majd 9720, végül 2012 második felében már 10 440 forint. (A két újabb emelés időpontja minden dohányterméknél 2012 május elseje és november elseje.)

Jövedéki adóból a 2012. évi  várható költségvetési bevétel 898,1 milliárd forintnak, azaz a GDP mintegy 3 százalékának felel meg, ennek harmada folyik be dohánytermékekből, vagyis durván 300 milliárd forint. Hogy a jövő évi kisebb növekedést mekkora további emeléssel kompenzálnák, az várhatóan kiderül Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtöki, kora délutáni bejelentéséből.

Logikus döntés

A kormánynak több oka is lehet arra, hogy a dohányosok terheit növelje. Egyrészt egy meglehetősen rugalmatlan rétegről van szó: az adóemelésre aránylag kevesen reagálnak leszokással, és az általánosan lassuló belső fogyasztás is kisebb mértékben érinti a dohánytermékeket. Bár a fogyasztási szerkezetet megváltoztathatja - például többen válthatnak olcsóbb márkákra, vagy a sodrós cigarettára -, ha jó szerkezetben történik az emelés, nem befolyásolja jelentősen a gazdasági szereplők viselkedését. Másrészt mivel a dohányzás káros az egészségre a terhek növelése politikailag is vállalhatóbb, mint például egy további áfaemelés, a negatív externáliák miatt pedig gazdaságilag is indokolható.

Az uniós elvárás szerint ráadásul mindenképpen emelni kell a dohánytermékek árát. A tagállamok között jelentősek az eltérések a cigarettaárakban, a régebbi tagországokban jóval magasabbak az árak a keleti uniós országokban jellemzőnél. Magyarország más országokkal együtt átmeneti haladékot kapott, így a kötelező szintet csak 2018. január 1-re kell elérnünk. Másfelől azonban nem szerencsés, ha az emelés üteme nem kiszámítható, és hogy a jövedéki adót gyakran tűzoltásra használják: megnehezíti az üzleti tervezést, komoly nehézséget okozva a dohánycégeknek.