Túl sokat vár Matolcsy a gazdaságtól

2011.12.15. 15:12

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mai sajtótájékoztatója és bejelentései után elemzőket kérdezett meg az Index a gazdasági tervek tarthatóságáról és a számítások realitásáról.

Török Zoltán a Raiffeisen Bank makroelemzője szerint a 299 forintos euróárfolyammal való kalkuláció a jelenlegi piaci körülmények között reálisnak tűnik. Az árfolyam számokkal ellentétben a minisztérium által várt 0,5 százalékos GDP növekedés Török szerint túlzottan optimista a piaci konszenzushoz képest. Gazdasági recesszióra a felmérések többsége szerint jelenleg nagyobb esély van, és a kellő költségvetési óvatosság jegyében inkább lefele kellene módosítani a kormányzati várakozásokat.

Flórián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója szintén reálisnak vélte várható forint-euróárfolyamra vonatkozó számításokat. Szerinte a feltétezett gazdasági növekedés minimálisan magasabb, azaz optimistább, az átlagos piaci várakozásoknál, amik jelenleg a nulla szint körül mozognak.

A költségvetési számok módosulása kapcsán kifejtette, hogy azok így már közelebb kerültek a realitáshoz. A korábbi számítások túl derűlátóak voltak. Arra kell majd a jövőben figyelemmel lenni, hogy a mostani 200 milliárd forintos tartalék átcsoportosítás miatt már „nincs puffer”. Ez az összeg a jövőben hiányozni fog a makrogazdasági kockázatokat kiküszöbölni hivatott tartalékok közül, ha váratlan kockázatok vagy vészhelyzetek alakulnának ki.

A jövedéki adók változásából fakadó bevételek behozhatók, alapvetően nem okozhatnak problémát. A járulékelterelésből várt bevételek nagyságrendileg szintén megfelelőnek tűnnek, habár egy kicsit több forrást várnak ebből, mint amennyit kellene.