Alfréd
-2 °C
2 °C

Balázs Péter: Az előfeltételei sincsenek meg az IMF-tárgyalásnak

2011.12.16. 21:32 Módosítva: 2011-12-16 21:33:34

Meglepő és szokatlan esemény, ami ma történt. Akkor szoktak felállni az asztaltól, ha nem lehet tovább mozdulni - reagált az InfoRádió Aréna című műsorában Balázs Péter arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió tárgyalódelegációja váratlanul péntek reggel elutazott Budapestről, megszakítva ezzel a kormánnyal a tárgyalásokat.

Azért ültek le, hogy a januárban megindítandó tárgyalások előfeltételeit tisztázzák, csakhogy jelenleg az előfeltételek előfeltételei sincsenek meg, ezért is szakadtak meg a tárgyalások, véli a volt uniós biztos.

Nem az ellenség tört be az ajtón, hanem két olyan szervezet tárgyal velünk, amelyek adni szeretnének bizonyos feltételek mellett, és mint már korábban, egy nehéz helyzetben segítsenek. Ez nem konfliktushelyzet, hanem kooperatív tárgyalás.

Az IMF és az EU delegációja a készülő jegybanktörvény miatt szakította meg a tárgyalásokat – ezt megerősítette Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője is. A volt külügyminiszter szerint a jegybank egy szentség, "nem nagyon szokták kikezdeni".

Nem az MNB és a PSZÁFesetleges összevonásával van a gond, hanem annak a módjával. Ezt végig kellene tárgyalnia a kormánynak a jegybankkal és az Európai Központi Bankkal, hatástanulmányokat kéne készítenie, és csak ezek után lehetne bevezetni egy új rendszert a nagyobb pénzügyi biztonság céljából, most nem ez történt.

A piacgazdaság lényeges pillére a jegybank. Az uniós alapszerződés is megfogalmazza, hogy a jegybank önállóságát meg kell őrizni, különben az ország hitelessége és gazdaságpolitikája forog kockán – emelte Balázs Péter.