CNBC: Elsétált az IMF Budapestről

2011.12.16. 13:30 Módosítva: 2011.12.16. 14:01

A vezető amerikai gazdasági hírtelevízió, a CNBC is beszámolt a kudarcba fulladt IMF-egyeztetésről. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői elsétáltak a nem hivatalos tárgyalások elől - fogalmaz a csatorna tudósítása.

Kiemelik: a magyar kormányzati források azt hangsúlyozzák, hogy az IMF és az Európai Bizottsággal folytatott informális megbeszélések befejeződtek, de nem azért, mert bármilyen nézeteltérés lett volna a felek között. (Az amerikai csatorna az Index cikkére hivatkozva írta meg, hogy az egyik legfontosabb vitás pont az új magyar jegybanktörvény volt.)

Napok óta foglalkoznak velünk

A vezető amerikai CNBC tv csatorna a Reutersre hivatkozva már foglalkozik a Magyarországot érintő IMF és EU kritikával az új jegybanktörvény kapcsán. A Reuters munkatársainak kérdésére az MNB azt válaszolta, hogy a tervezet sérti a jegybank függetlenségét. Ezt az álláspontot egyébként az Európai Központi Bank is osztja az aktuális közlemények alapján.

Az International Herald Tribune, a New York Times nemzetközi kiadása, szintén a magyar helyzetről cikkezett. Felemlegették Magyarország hitelbesorolási leminősítését és azt hogy alapvetően ez a külső kényszer szorítja rá most Orbán Viktor kormányát az EU-val és az IMF-fel való egyeztetésre.