Öt magyar bankot minősített le a Moody's

2011.12.16. 20:05 Módosítva: 2011.12.16. 21:50

Lerontotta a Budapest Bank, a K&H, az FHB, az Erste és az MKB osztályzatát a Moody's hitelminősítő. A Moody's ezeknek a bankoknak az esetében egyrészt az önálló besorolást rontotta, valamint gyengítette a tulajdonosi támogatás megítélését, amelyet két külföldi tulajdonú bank, a K&H és a Budapest Bank devizabetéti osztályzatához figyelembe vesz.

A cég közleménye szerint a rontás után is negatív maradt valamennyi érintett bank kilátása.

Az indoklás szerint három fő oka van a leminősítésnek. Az érintett bankok kintélvőségeinek minősége a vártnál gyorsabban romlott, és várhatóan 2012-ben tovább romlik. Nőtt a nyomás a bankok profitrátájára és tőkéjére is, részben a végtörlesztés miatt. Harmadrészt a külföldi tulajdonú bankok anyabankjainak magyarországi befektetési elkötelezettsége is gyengült.

A Moody's fenntartotta az OTP és az OTP Jelzálogbank kintélvőségeinek minősítését, bár mindegyiknél fenntartotta a negatív kilátást.

A hitelminősítő kiemelte, hogy a nem teljesítő kinnlevőségek aránya a bankok hitelportfolióin belül az idei harmadik negyedévben 15,7 százalékra emelkedett a 2010 végén mért 13 százalékról. A Moody's szerint "a turbulens gazdasági viszonyok" és a rendszerben zajló jelentős adósság-átalakítások miatt a nem teljesítő hitelek aránya 2012-ben várhatóan tovább növekszik.

A cég az elemzésben közölte azt is, hogy az idei évre általa valószínűsített 1,5 százalékos GDP-bővülés után jövőre csak 0,5 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban.