Lehel
17 °C
27 °C

Elege van a piacnak a kormány húzásaiból

2011.12.16. 14:58

Jelentős piaci gyengülést okozhat a későbbiekben, ha nem közeledik a magyar kormány és az Nemzetközi Valutaalap (IMF) álláspontja a vitás kérdésekben - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők azokra a hírekre reagálva, hogy pénteken megszakadtak Magyarország és az IMF, illetve az Európai Bizottság közötti előkészítő megbeszélések.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője kommentárjában annak a véleményének adott hangot, hogy eddig is komoly különbség látszott a kormány, illetve IMF és piac által szükségesnek tartott teendők között.

Az RBS vezető londoni szakértője szerint az IMF-program gazdaságpolitikai rögzítő szerepe a fő ok, amiért a piac egy ilyen programot szeretne, tekintettel arra, hogy „lanyhul a bizalom a hazai gazdaságpolitikai döntéshozatal iránt.”

Ash szerint a „kiszámíthatatlanság miatt” a befektetők jó eséllyel egy időre távol maradnak, különös tekintettel az egyébként is nehéz piaci kondíciókra. A Royal Bank of Scotland kutatási igazgatója úgy vélekedett, hogy a történtek után piaci gyengülés jöhet, és a piacok „valószínűleg még sokkal nagyobbat is gyengülhetnek, mielőtt a kormány hajlandó lesz megtenni az IMF-egyezséghez szükséges további lépéseket.”

A kormány valószínűleg saját magának kereste a bajt, amikor túl keményen nyitott a tárgyalásokon a jegybanktörvény kapcsán. Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője Amadeu Altafaj telefonon megerősítette a Reutersnak, hogy „A Bizottság úgy döntött, hogy megszakítják az előkészítő tárgyalásokat Budapesten. Sajnos nem kaptunk garanciákat annak a magyar kormánynak a szándékai kapcsán, amely úgy döntött, hogy továbbviszi a parlamentben a szavazás felé azt a törvényt, ami esetleg alááshatja a jegybank függetlenségét.”