Barroso két törvény visszavonását kéri Orbántól

2011.12.19. 22:37 Módosítva: 2011.12.20. 09:35

Személyes hangvételű levélben szólította fel José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a magyar miniszterelnököt a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvény visszavonására, értesült az origo.hu. Barroso levele azt érzékelteti, ez lehet a feltétele a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval tervezett kölcsönmegállapodásnak.

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso
Fotó: Olivier Hoslet

„Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonjon vissza két, a parlament előtt lévő sarkalatos törvényt" - idézi José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktornak a hét végén elküldött levelét a lap. A levélben Barroso állítólag részletesen kifejti kifogásait a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényről. Hangsúlyozza: a két említett jogszabály visszavonását azért is fontosnak tartja, mert az ezekkel kapcsolatos problémák vezettek az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal folytatott, egy esetleges kölcsönmegállapodásról szóló tárgyalások megszakadásához múlt pénteken.

Szijjártónak nincs felhatalmazása

„Valóban kapott levelet Orbán Viktor kormányfő José Manuel Barrosótól, az Európai Bizottság elnökétől, de nincs felhatalmazásunk tőle arra, hogy ezt ismertessük a nyilvánossággal" - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője keddre virradó éjszaka az MTI érdeklődésére, az Origo értesülésére reagálva.

22
Fotó: Barakonyi Szabolcs

"A levél tartalmáról Barroso elnök úr adhat felvilágosítást" - közölte Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy természetesen Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos rendben válaszlevelet fog küldeni az Európai Bizottság elnökének.

Kedden az Európai Bizottság is megerősítette az MTI-nek a hírt, ugyanakkor annak tartalmáról a testület szóvivője sem szeretett volna részleteket közölni.

Az Európai Bizottság elnöke a levél végén egy általános, személyes üzenetet is megfogalmaz Orbán felé. „Egyetértek önnel abban, hogy figyelembe kell vennünk a szélesebb kontextust, az európai pénzügyi rendszer turbulenciáit. Magyarország pénzügyi és gazdasági gondjai azonban elsősorban belpolitikai döntésekre és intézkedésekre vezethetők vissza. Ezért egy esetleges programnak ennek megfelelően kell megoldásokat tartalmaznia"- írja Barroso.

A hvg.hu korábban azt írta, hárompontos ultimátumot kapott Orbán Viktor az Európai Bizottság Magyarországon tárgyaló delegációjától. A lap úgy tudja: Brüsszel a jegybanktörvény-tervezet és az egykulcsos adót kétharmados törvénybe bebetonozó javaslat visszavonását kérte, míg a Valutaalap idejekorán tudomásunkra hozta, amit a Bizottság is támogatott: csak a szigorú ellenőrzéssel járó IMF-hiteltípusról lehet szó a tárgyalásokon.

Mint azt az Index megírta, pénteken délelőtt megszakadtak az előzetes tárgyalások az IMF-fel és az EU-val. A küldöttség egy, a januári hiteltárgyalásokat megelőző, informális találkozóra érkezett a héten. Programjukban elvileg még szerepelt volna egy találkozó délutánra is, de a brüsszeli delegáció részéről Olli Rehn uniós pénzügyi biztos úgy döntött, azt már nem várják meg és a reggeli 07.10-es brüsszeli járattal hazautaztak.

A tárgyalás januárban folytatódik, elemzők szerint végzetes lehet, ha addig nem közelednek az álláspontok. Az IMF vasárnap este közölte, a jegybanki függetlenség szempontjából aggályosnak találták a jegybanktörvény tervezetét, és annak elhalasztását kérték a kormánytól. Az előzetes tárgyalásokat azért függesztették fel, mert a kormány erre nem mutatott hajlandóságot.