Egyenesben a 320 milliárdos megszorítás

2011.12.19. 16:06

Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága hétfői ülésén 19 igen szavazattal 4 ellenében támogatta a kormánynak a jövő évi költségvetés 320 milliárd forintos módosítására irányuló javaslatát. A költségvetés elfogadásáról este dönt az Országgyűlés.

A módosítást Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára azzal indokolta, hogy a kormány jelenlegi becslése szerint a jövő évi gazdasági növekedés 0,5 százalékos, az euró árfolyama 299,4 forint lesz. A kormány arra törekszik, hogy ennek ellenére teljesüljön a  GDP 2,5 százalékában meghatározott hiánycél.

Ezt figyelembe véve javasolja a kormány a korábban már betervezett 200 milliárd forintos tartalék zárolását szeptember végéig, a kamatkockázati tartalék növelését 52 milliárd forinttal, illetve a magánnyugdíj-pénztári 10 százalékos nyugdíjjárulék elterelését a Nyugdíjbiztosítási Alapba, ami 48 milliárd forintot jelent, végül a dohány jövedéki adójának megemelését, ebből 20 milliárd forint többletbevételt várnak.

Szekeres Imre (MSZP) szerint új költségvetést kell készíteni, mert véleménye szerint a beterjesztett büdzsé a mostani kiegészítő javaslatokkal együtt sem tartható, ráadásul nem kiszámítható.

A kormány által beterjesztett módosító javaslatok között van egy olyan, a magánnyugdíj-pénztári befizetések átirányítása a Nyugdíjbiztosítási Alapba, amely "rendkívül sok aggályt és méltatlan helyzeteket teremt" - tette hozzá Szekeres Imre.

feltette a kérdést: szabad-e, alkotmányos-e és célszerű-e így befejezni a magánnyugdíj-pénztári folyamatot. Egyben jelezte: az MSZP nem támogatja a 2012. évi költségvetés elfogadását.

Banai Péter válaszában azt hangsúlyozta, hogy "a jövő évi költségvetés tartós és kiszámítható, a mostani ismereteink szerint". Természetesen nem lehet kizárni, hogy szükség lesz kiigazításra, ahogy az 2010-ben, illetve 2011-ben is történt, mert a nemzetközi környezet nem tartós és nem kiszámítható, ugyanakkor a 2,5 százalékos hiánycél teljesítése elsődleges szempont -  tette hozzá.

Az NGM helyettes államtitkára elismerte, hogy a költségvetésben vannak kockázatok, ahogy azt a makrogazdasági pálya miatt a Költségvetési Tanács is jelezte hétfői állásfoglalásában.

A nyugdíjrendszert érintő viták még nem lezártak, további szabályozásra lesz szükség - felelte  Szekeres Imre kérdésére az NGM helyettes államtitkára.  • Hírek
  • Babaváró hitel