Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Felfüggesztik a Lidl elleni tiltakozást

2011.12.19. 11:43 Módosítva: 2011-12-19 11:44:40

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) felfüggeszti a LIDL elleni akcióit a német nagykövetség közvetítésével folyó tárgyalások idejére - mondta Éliás Ádám elnök hétfőn. A szervezet november 15-én helyezte blokád alá a Lidl szigetszentmiklósi és székesfehérvári logisztikai központját, majd félpályás útlezárásokba kezdett, mivel a lánc egyes áruházainak építése után több alvállalkozó nem kapta meg a pénzét.

A Lidl szerint ők már nem tehetnek semmit, mivel a beruházásokért járó pénzt kifizették a közvetlen alvállalkozójuknak, a Gropius Zrt-nek, így annak kéne továbbítani az összegeket a vele szerződésben álló alvállalkozóknak, a cég azonban csődeljárás alatt áll. A Lidl szerint nincs olyan jogi lehetőség, amivel elkerülhető lenne az, hogy kétszer fizesse ki az építkezésért járó pénzt.

A tiltakozások mostani felfüggesztésének előzménye, hogy Németország budapesti nagykövetsége tárgyalásra hívta a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) elnökét,a LIDL ügy megoldása érdekében. Az első tárgyalás a nagykövetségen múlt kedden zajlott le, ahol a nagykövetség részéről Uwe Koch követségi tanácsos és Badics Beáta asszisztens, a VÉSZ-től pedig Éliás Ádám elnök, valamint Gedeon János és Szűcs Gábor megbízott alelnökök vett részt - írja közleményében a VÉSZ.

Az érdekvédelmi szövetség tájékoztatása szerint Uwe Koch tájékozódott azokról az okokról, amelyek ahhoz vezettek, hogy a LIDL a Budapest, III. kerület Bécsi úti áruházának VÉSZ-tag építői egyetlen forintot sem kaptak munkájuk ellenértékeként.

A VÉSZ közlése szerint a követségi tanácsos elmondta, hogy a LIDL kérte fel a nagykövetséget a közvetítésre a konfliktus megoldása érdekében, és megkérdezte, hajlandó-e a VÉSZ elfogadni ezt a közvetítést, és részt venne-e a nagykövetség, a LIDL kompetens vezetői és a VÉSZ részvételével tartandó tárgyaláson.

A közlemény szerint a VÉSZ elnöke megköszönve a közvetítést, azt válaszolta, hogy csak abban az esetben látja értelmét, ha a LIDL részéről valóságos és komoly szándék van a helyzet megoldására, és nem az akadályokat keresi a megoldás elutasítása érdekében. A  követségi tanácsos biztosította a VÉSZ vezetőit, hogy a LIDL részéről valóban komoly szándék áll fenn a konfliktus mielőbbi és végleges megoldása érdekében, a nagykövetség a közvetítést csak ennek tudatában vállalta el - írja közleményében az érdekképviselet.

A VÉSZ közlése szerint december 21-én demonstrációt tartanak Budapesten, a Kossuth téren, ahová rendőri felvezetés mellett a Szigetszentmiklóson lévő LIDL logisztikai központtól indul az autókonvoj. A demonstráción petíciót adnak át az Országgyűlés elnökének, a miniszterelnöknek és a parlamenti pártok frakcióvezetőinek a magyar gazdaságot a nemzetközi pénzügyi válságnál súlyosabban érintő lánctartozások okainak kiküszöbölése, a folyamatban lévő ügyek orvoslása érdekében. Éliás Ádám szerint a december 21-ei demonstrációval a lánctartozások megoldására kívánják felhívni a figyelmet.