KT: Jövőre újabb kiigazítások kellhetnek

2011.12.19. 12:27
A Költségvetési Tanács egyetért a jövő évi költségvetés módosításával és a 320 milliárdos kiigazítással, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a nemzetközi környezet bizonytalansága miatt további intézkedésekre is szükség lehet. A magán-nyugdíjpénztári tagok járulékának átirányítása a központi kasszába a tanács szerint csökkenti a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát és előreláthatóságát, így növeli az ilyen kockázatokat.

A Költségvetési Tanács egyhangúlag egyetértett a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat módosításának szükségességével és a javasolt 320 milliárd forint összegű kiigazítással – közölte Járai Zsigmond elnök hétfőn azt követően, hogy a testület rendkívüli ülésen megtárgyalta a kormány módosító javaslatait. A tanács reális esélyt lát arra, hogy a költségvetési törvényjavaslatot december 31-ig elfogadja a parlament.

A Költségvetési Tanács elnöke ugyanakkor felhívta a kormány és az országgyűlés figyelmét arra, hogy a nemzetközi környezet a vártnál is kedvezőtlenebbül alakulhat. Ez 2012-ben a most tervezett 0,5 százaléknál kisebb növekedéshez vezethet, és esetleg további kiigazításokat is szükségessé tehet. Különösen mivel a költségvetés szabadon felhasználható tartalékai a mostani módosítással jelentősen lecsökkentek.

A Költségvetési Tanács azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy a 200 milliárd forintos 2012. szeptember 30-ig már zárolt tartalékok feloldására szeptembert követően is csak akkor kerülhessen sor, ha az nem veszélyezteti a 2,5 százalékos költségvetési hiánycél teljesülését.

A testület rámutat: a benyújtott módosító javaslaton nincs átvezetve a kormány által elfogadott módosítások bevételi és kiadási előirányzatokra gyakorolt hatása, illetve nem tisztázott, hogy ezeket a módosításokat pontosan hogyan vették figyelembe. A tanács azt javasolja a kormánynak, hogy ezen módosítások megvalósítására intézkedéseket dolgozzon ki és hajtson végre.

A korábban tervezettnél gyengébb forint árfolyam hathat az infláció és a GDP arányos államadósság szintjére, amivel a javaslat nem számol – mutat rá a KT egyhangú döntése (a testületnek Járai mellett Simor András jegybankelnök és Domokos László ÁSZ-elnök a tagja). A Költségvetési Tanács szerint is szükséges a kamatkockázati tartalék 48 milliárd forintos növelése a többletbevételekből.

A magán-nyugdíjpénztári tagok jövő évi 10 százalékos nyugdíjjárulék befizetéseinek nyugdíjkasszába történő átirányításáról viszont a tanács megállapítja, hogy az csökkenti a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát és előreláthatóságát, így növeli az ilyen kockázatokat.

Nem állnak pontos számítások rendelkezésre a jövedéki adó emelésből származó bevételek tervezéséhez, de helyesnek tartja a tanács az ebből származó, az előterjesztő által 20 milliárd forintra becsült többletbevétellel az Országvédelmi Alap emelését. Az ülésen elfogadott határozatban rögzítették, hogy a Költségvetési Tanács egyetért azzal, hogy a parlament által már elfogadott GDP-arányos államháztartási hiány tervezett 2,5 százalékos mértékét változatlanul hagyják.