Külföldre űzi Demjánt a buta törvény

2011.12.20. 20:42 Módosítva: 2011.12.20. 20:45

Az egyébként is nehéz helyzetben lévő magyar építőipar zsebéből évi 200-300 milliárd forintot húz ki azzal, hogy ennyi értékű beruházást lehetetlenít el – ez a véleménye Demján Sándornak a plázastop-törvényről, amely a 300 négyzetméteresnél nagyobb áruházak építésének engedélyezését Matolcsy György kezébe adja.

Demján a Népszabadság tudósítása szerint azt mondta a TriGranit egy keddi rendezvényén, hogy ez egy „buta törvény”, amely azt is eredményezi, hogy a költségvetés elesik 100-150 milliárd forintnyi adóbevételtől (a nagyvállalkozó plázastoppal kapcsolatos véleményét az MTI tudósítása egy mondatba foglalta össze: „a kereskedelmi létesítmények fejlesztésének korlátozása, a plázastop hibás döntés volt, ez visszaveti magyarországi terveiket, és külföldön, például Poznanban  valósítanak meg beruházásokat”.

Ha majd egyszer feloldják ezt a törvényt, akkor Magyarországon is épít a TriGranit újabb kereskedelmi létesítményt (a társaság évek óta tervezi a WestEnd bevásárlóközpont folytatásaként, a Ferdinánd híd északi loldalán a WestEnd II-t). Amíg azonban hatályos a törvény, addig ilyen jellegű beruházást a régió többi országában valósítanak meg, ilyen a ljubljanai és poznani fejlesztés, írja a Népszabadság.

Demján Sándor arról is beszélt: kiszámítható volt, hogy Magyarország kénytelen lesz újra az IMF-hez fordulni. Mint mondta: növekedés nélkül az ország nem képes megbirkózni ekkora adósságteherrel, márpedig azt már a Széll Kálmán Terv tavaszi bejelentésekor tudni lehetett, hogy a program nem szolgálja a gazdaság bővülését – írja a Népszabadság. Az MTI erről nem számolt be, arról igen: Demján emlékeztetett arra, hogy 2003-ban 1 dollárért ajánlották fel a területet kongresszusi központ építésére, de ezzel az ajánlattal az akkori kormány nem élt.

A sajtótájékoztatón bejelentették: a TriGranit 45 milliárd forintért eladta a Millennium Városközpontban található négy irodaház 74 százalékot kitevő tulajdonrészét a Heitman European Property Partners IV (Hepp IV) amerikai befektetői csoportnak. A vételárat további fejlesztésekbe forgatják. Szerinte a befektetők a prosperáló vállalatok felé fordulnak és nem az állami lehetőségekre koncentrálnak. Az orosz és a kínai piaccal kapcsolatban Demján Sándor elmondta: a moszkvai projektről lemondtak, a Gazprom céggel meglévő vegyes vállalatuk jól működik, Szentpéterváron pedig újratárgyalják a beruházásukat. Kínában felkérést kaptak több városban is városrendezésre.