A Matolcsy-minisztérium nem érti a leminősítést

2011.12.21. 22:35 Módosítva: 2011.12.21. 22:37

A Standard&Poor's szerdán bejelentett döntése Magyarország befektetési ajánlású államadós-osztályzatának megvonásáról nem Magyarországról, hanem az euró válságáról szól – reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben az S&P lépésére.

„Magyarország szenvedő alanya ennek a küzdelemnek, közvetve pedig az euróövezet válságának és az unió elleni pénzügyi támadásoknak” – magyarázza a helyzetet a Matolcsy György vezette minisztérium, később is megemlítve: az S&P döntése valójában az Euróai Uniót gyengítő lépéssorozat része.

A minisztérium unortodox helyzetértékelését jelzi, hogy az NGM szerint „a S&P mostani döntése jól láthatóan nem a magyar gazdaság és pénzügyi rendszer tényeinek értékelésén alapul, hanem a dollárövezet erősödésében és az eurózóna gyengítésében érdekelt piaci szereplők nyomásgyakorlása”.

A minisztérium szerint „a S&P szándékosan figyelmen kívül hagyta azt is, hogy az elmúlt időszakban kedvező irányú változás következett be az értékelés alapjául szolgáló mérőszámokban”.

A kedvező változások között említi az NGM, hogy többlettel zár majd a költségvetés – nem említik, hogy ez egyszeri tételeknek köszönhető, amik a strukturális egyenleget nem javítják –, hogy 2012-ben egyedi intézkedések nélkül sikerül 3 százalék alá szorítani a hiányt.

Emlékeztet az NGM arra is, hogy a kormány „elődei rossz gyakorlatával szakítva” már hivatalba lépése óta a belső és külső egyensúlytalanságok csökkentésén dolgozik, és „a romló európai gazdasági helyzet ellenére is sikeresen mérsékli az államadósságot”. A közlemény arra nem tér ki, hogy az aktuális ÁKK-adatok szerint folyó értéken – bár nem GDP-arányosan – történelmi csúcsra nőtt az adósság.

„Mindemellett a kormány idejében érzékelve az eurózóna súlyosbodó válságát és az európai gazdaság lassulását, azonnal reagált a romló nemzetközi kilátásokra, és csökkentette a magyar gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését” – közölte az NGM, nem említve, hogy a GDP-előrejelzés csökkentése csak az elmúlt napokban történt meg.

A minisztérium szerint „joggal lehet arra számítani, hogy az idei, egyszeri, nagy mértékű adósságcsökkentések után is folytatódik az adósságráta mérséklődése”, méghozzá „egy olyan európai környezetben, ahol sokkal inkább az adósságnövekedés a jellemző”.