Így lesz mindenki állami nyugdíjas

2011.12.21. 19:56 Módosítva: 2011.12.21. 20:55

Megteremti a még magánnyugdíjpénztári tagoknak az átlépési lehetőséget az állami pillérbe a nemzetgazdasági miniszternek a Magyarország pénzügyi stabilitásáról szóló törvénytervezethez benyújtott módosító javaslata, írta az MTI. Ez az egyike annak a két törvénynek, amelyet az Európai Bizottság kifogásolt, és amely miatt a múlt héten megszakadt az IMF–EU-hitelszerződéssel kapcsolatos előzetes tárgyalás.

A módosító javaslat egyebek mellett azt tartalmazza, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásban nem részesülő pénztártaggá vált természetes személy kezdeményezheti a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépését.

A visszalépő tagok tagdíjkiegészítéssel csökkentett követelésének értékét a pénztár átadja a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap részére. A pénztár a tagsági jogviszony megszüntetésével kapcsolatos tényleges költségeket, legfeljebb azonban a tag követeléséből annak egy ezrelékét vonhatja le.

Reálhozam már nincs

A módosító javaslat indoklása szerint összhangban a kötelező tagdíjfizetésre vonatkozó rendelkezések megszűnésével indokolt megteremteni a magán-nyugdíjpénztári tagok visszalépési lehetőségét. Visszalépés esetén a tag pénztártagsága alatt összegyűjtött tagdíj-kiegészítést a tag rendelkezése szerint ki kell neki fizetni, vagy önkéntes pénztárba, vagy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe kell utalni.

A kötelező tagdíjfizetés megszüntetésével, valamint a visszalépési lehetőség megteremtésével egyidejűleg hatályon kívül helyezik a kiszerződés jogintézményét, vagyis azt a leendő szabályt, amely szerint aki korábban pénztártag maradt, a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből kilépett, így 2012 januárjától elért keresetei, jövedelmei nem számítanak be a majdani állami nyugdíjába. Vagyis a 10 százalékos járulékfizetés a továbbiakban állami nyugdíjjogosultságot hoz létre.

Így államosítanak mindent

A jövő évi kiigazítási igény 320 milliárd forint, csak ezzel tartható a GDP 3 százaléka alatt az államháztartási hiány, jelentette be december 15-i sajtótájékoztatóján Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A kiigazítás kétharmadrészt a tartalékok felélésére épül, emellett a kormány emeli a jövedéki adót, zárol bizonyos minisztériumi kiadási előirányzatokat, egyik forrás pedig (48 milliárd forint) a még magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseinek átirányítása az állami kasszába.

Matolcsy akkor az mondta, valószínűleg 2013-ban is át kell irányítani a befizetéseket, és el kell gondolkodni a magánnyugdíjpénztári rendszer jövőjén. Azt sem zárta ki, hogy újra megnyitják az átlépési lehetőséget is. Még aznap a költségvetési bizottság olyan módosítót nyújtott be a pénzügyi stabilitásról szóló törvényhez, amelyben rögzítik, hogy természetes személy nyugellátás fedezetére fizetett járuléka kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg.

Az államosítás nagyjából 102 ezer embert érint, ők azok, akik ez év elején azt választották, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszer tagjai maradnak. A mostani döntés miatt kedden bejelentette lemondását Bába Júlia, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke, aki azt is közölte: januárban magánszemélyként az Alkotmánybírósághoz fordul a nyugdíjpénztári rendszer felszámolását jelentő, diszkriminatív kormányzati lépések miatt. Az ügyet nemzetközi jogi fórumon pertársaság is megtámadja, ezt szerdán a vegyipari szakszervezet tette közzé.