Diploma nélkül lehet miniszter Németh Lászlóné

2011.12.21. 17:37 Módosítva: 2011.12.21. 17:38
Diploma nélkül kerülhet az NFM élére a Fellegi Tamást váltó Németh Lászlóné, hacsak tavaly óta nem végzett el egy egyetemet. Az Index úgy tudja, hogy amikor Orbán Viktor miniszterjelöltje tavaly az MFB vezérigazgató-helyettesi székébe került, még a szabályokat is módosították.
Németh Lászlóné, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese irodájában, 2010. június 25-én.
Németh Lászlóné, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese irodájában, 2010. június 25-én.

Azzal egyidőben, hogy a kormányváltás után Németh Lászlóné a Magyar Fejlesztési Bankhoz került, úgy módosították a törvényt, hogy kimondták: a pénzügyi felügyelet engedélye nem szükséges az MFB vezető állású személyeinek, illetve ügyvezetőjének megválasztásához, azt elég utólag bejelenteni. Emellett rögzítették, hogy nem csak az nevezhető ki vezetőnek, akinek van szakirányú végzettsége, de az is, aki "rendelkezik hitelintézetnél, vagy szakosított hitelintézetnél szerzett legalább 10 éves szakirányú vezetői gyakorlattal."

Németh Lászlóné pedig, ha diplomával nem is, tapasztalattal rendelkezett: eddig összesen nyolc magyarországi vállalatban volt vezető beosztása, az első Orbán-kormány idején több állami cégnél megfordult. Igazgatósági tag volt 1999 februárjáról 2000 szeptemberéig a Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt.-nél, szintén 1999 februárjától, de 2001 szeptemberéig a Magyar Követeléskezelőnél, 2000 májusától 2002 júniusáig az Első Magyar Infrastruktúra Befektetési (Elmib) Zrt.-nél, 2000 júniusától 2002 júliusáig az Állami Autópályakezelőnél, 2001 októberétől szintén 2002 júliusáig a Magyar Posta később megszüntetett Tetra cégénél.

Csaknem nyolc évig, 2002 decemberétől 2010 szeptemberéig az OTP-nél volt ügyvezető igazgatóhelyettes, tavaly július 30-a óta az MVM-nél is igazgatósági tag és vezető tisztségviselő, jelenleg pedig az MFB vezérigazgató-helyettese és a fejlesztési bank igazgatóságának a tagja.

Bár a hatályos jogszabályok szerint a felsőfokú végzettség a kormánytagoknál nem előírás, az ügy akkor is kínos lehet. Emlékezetes az első Orbán-kormányban Deutsch Tamás esete, aki csak az államvizsga letétele után lehetett ifjúsági és sportminiszter. Orbán Viktor akkor úgy vélte: "A kormány nem teheti meg, hogy államvizsga, diploma nélküli ember legyen bármely tárca élén".

Nagy port vert fel 2002-ben Gál J. Zoltán szocialista kormányszóvivő esete is, akiről kiderült, csupán középfokú papírral rendelkezik, és 2009-ben a távozó Ficsor Ádám titokminisztert váltó Juhász Gábor ügye, akiről kiderült: nincs diplomája, holott életrajzában ezt állította.