Januárban fog ez nagyon fájni

2011.12.21. 23:35 Módosítva: 2011.12.21. 23:36

A leminősítés nem lephette meg a kormányt. „Az S&P világossá tette, hogy rövid távon dönt a magyar besorolásról, és azt is, hogy milyen szempontok alapján hozza meg a döntését. Egyértelmű volt, hogy az IMF-tárgyalások alakulásától függ a lépése, így a tárgyalások múlt heti megszakadása után nem lehet csodálkozni ezen a lépésen” - vélte egy neve elhallgatását kérő banki elemző.

A szakértő szerint érdemi gazdaságpolitikai változások nem várhatók, épp azért, mert a kormány eddig is a következmények ismeretében tette meg a lépéseit. A bóvliba sorolásunk piaci hatásai nem az év hátralévő tíz napjában, hanem januárban, februárban jelentkezhetnek. A döntés nyomán igen valószínű, hogy az MNB-nek januárban folytatnia kell a novemberben megkezdett kamatemelési sorozatot, amely eddigi két lépésével 6-ról 7 százalékra vitte az alapkamat szintjét.

A szakértői szerint elképzelhető, hogy akár az eddigi 317,9 forintos történelmi csúcsa fölé drágulhat az euró, és ha ez megtörténik, akkor „nem lehet tudni, hol áll meg”. Ha ez a helyzet kiegészül a feltörekvő piacok megítélésének általános romlásával, akkor ez könnyen kétszámjegyű forintkamatot eredményezhet, és kialakulhat egy olyan helyzet, aminek már nem a gazdaságpolitikai hatásáról beszélhetünk, hanem arról, hogy az indít-e el változást a politikai struktúrában.

„Természetesen a leminősítést a piacok esése fogja követni, az állampapírpiacra és a forintra eladói nyomás nehezedik majd, de a hosszabb hatásokat az határozza meg, mi lesz az IMF-tárgyalások kimenetele” – kommentálja az eseményt Gárgyán Eszter a Citibank elemzője a Portfolio.hu-nak.

Az előzetes tárgyalások elakadtak, a mostani lépés nyomást gyakorol a kormányra, hogy folytassa azokat. Az állampapírpiaci hozamok holnap 20-30 bázisponttal kerülhetnek feljebb, de akár rosszabb is lehet a helyzet, ha a nemzetközi hangulat éppen tovább romlik. Laptársunk emlékeztet arra: csütörtökön lesz kibocsátás, rendes menet szerint 12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukciót tart az ÁKK.

Gárgyán szerint negatív az a fejlemény, hogy már két minősítőnél is bóvli kategóriában van a magyar adósbesorolás, bár ez a lépés nem volt teljesen váratlan, és többen úgy gondolták, hogy a minősítők kivárják a tárgyalások végét. Az elemző szerint az S&P talán úgy gondolkodott, hogy elhúzódó tárgyalások jönnek a Valutaalappal.

Gárgyán Eszter szerint az nem valószínű, hogy holnap a piacok katasztrófahangulatba kerülnének. Az IMF-tárgyalások hozhatnak pozitív fordulatot, és még pozitívnak is értékelhető, hogy nő a nyomás a kormányon, hogy politikáján bizonyos változtatásokat tegyen. Előbb vagy utóbb szükség lesz ezekre a változtatásokra, a kérdés az, hogy meddig lehet elmenni ebben. Nem kérdés ugyanis, hogy a piacok kikényszerítik a változtatást.