Németh Lászlóné lesz a fejlesztési miniszter

2011.12.21. 13:17 Módosítva: 2011.12.21. 14:31
nemeth laszlone
Fotó: mvm.hu

Németh Lászlónét javasolja a miniszterelnök az NFM új vezetőjének, közölte a miniszterelnök szóvivője. Orbán Viktor szerdán tájékoztatta az Országgyűlés elnökét arról, hogy Németh Lászlóné fejlesztési miniszterré történő kinevezését javasolja az államfőnek. A miniszterelnök kérte a házelnököt, hogy a miniszterjelölt bizottsági meghallgatásához szükséges intézkedéseket tegye meg.

A leendő fejlesztési miniszter pályafutásáról keveset tudni. A kormány.hu-n kiadott közlemény nem tartalmaz róla életrajzot, és ilyet egyelőre sem leendő munkahelyétől, az NFM-től, sem a kormányszóvivő környezetéből nem tudtak adni. Jelenlegi munkahelye az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank, ahol kérdésünkre szintén közölték: ellentétes tartalmú döntésig nem adják ki az életrajzát.

Állami és OTP-s múlt

Amit a cégnyilvántartás alapján tudni lehet: Németh Lászlóné 1953-ban született, jelenleg az MFB vezérigazgató-helyettese és a fejlesztési bank igazgatóságának a tagja. Ezt megelőzően csaknem nyolc évig, 2002 decemberétől 2010 szeptemberéig az OTP-nél volt ügyvezető igazgatóhelyettes – derül ki a cégnyilvántartásból. Tavaly július 30-a óta az MVM-nél is igazgatósági tag és vezető tisztségviselő.

Az Opten Cégtárának adatai szerint összesen nyolc magyarországi vállalatban volt vezető beosztása, az első Orbán-kormány idején több állami cégnél megfordult. Igazgatósági tag volt 1999 februárjáról 2000 szeptemberéig a Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt.-nél (ma Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt.), szintén 99 februárjától, de 2001 szeptemberéig a Magyar Követeléskezelőnél, 2000 májusától 2002 júniusáig az Első Magyar Infrastruktúra Befektetési (Elmib) Zrt.-nél, 2000 júniusától 2002 júliusáig az Állami Autópályakezelőnél, 2001 októberétől szintén 2002 júliusáig a Magyar Posta később megszüntetett Tetra cégénél.

További három társaságnál felügyelőbizottsági tag volt: 2001 márciusától 2002 júniusáig az eredetileg Postabank-tulajdonú, 2007-ben megszüntetett Defend Securitynél, az Olajterv Holdingnál (2001 októbere és 2002 májusa között), valamint a HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt.-nél, ez utóbbi tisztséget már a tavalyi kormányváltás után, 2010 júliusa és idén július között töltötte be.

Fellegi elment visszaverni

A kinevezésig a miniszter hatásköreit Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter gyakorolja. Mint ismert, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter december 8-án közölte, hogy  feladatainak sokasága miatt kezdeményezi felmentését a miniszterelnöknél miniszteri posztjáról, mert az IMF-tárgyalásokra akar összpontosítani.

A kormányfő elfogadta a lemondást, és december 15-i hatállyal Fellegi Tamást tárca nélküli miniszternek nevezte ki. Fellegi Tamás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folyó tárgyalásokat irányítja, valamint – Orbán Viktor szavai szerint – „az országgal szembeni pénzügyi támadások visszaverése érdekében szükséges intézkedésekre” is javaslatokat tesz majd. Orbán Viktor december 12-én azt is mondta, hogy a következő napokban döntik el, ki lesz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új vezetője.

Nem rá számítottak

A fideszes képviselők körében Molnár Ágnest, a fejlesztési tárca fejlesztéspolitkai koordinációért felelős államtitkárát tartották a legesélyesbbnek a miniszteri posztra, de felmerült Fónagy János parlamenti államtitkár neve is. A fideszesek körében többen emlegették a kormányzati és költségvetési kérdésekben aktív szerepet játszó Rogán Antal esetleges miniszterré emelését is. Mások Baji Csaba, az MVM vezérigazgatója kinevezetését várták.