Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Patai: Fel kell adni a növekedési álmokat

2011.12.21. 08:38

Sok százezer devizahitelesnek tud segíteni a kormány és a Bankszövetség - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Patai Mihály a kabinettel megkötött megállapodásról. A szervezet elnöke szerint a következő években Magyarországon nem lesz gazdasági növekedés.

Újra partneri viszony alakult ki a Bankszövetség és a kormány között, immár visszatértek a normalitáshoz, amikor beszélnek egymáshoz - mondta a műsorban Patai. Kiemelte: a múlt héten megkötött megállapodással sok százezer embernek tudnak segíteni, kivéve a nagyon jó módú, gazdag embereket. 6,5 millió forintos egy átlagos jelzáloghitel, amely mögött általában 8-10 millió forintos ingatlanérték van, vagyis ennek háromszorosa potenciálisan lefedi az ügyfelek 90 százalékát.

A megállapodás segít a 90 napon túl nem fizető 140-150 ezer ügyfélnek, akiknek svájci frank adósságát átváltják forintra, annak 25 százalékát elengedik, és a kormánytól kamattámogatást kapnak. Segít továbbá a 700-800 ezer jól fizető adósnak, hiszen kiszélesítették és kedvezőbbé tették az árfolyamgát intézményét - emelte ki Patai Mihály. Hozzátette: egyúttal minimalizálják a végtörlesztés bankrendszernek okozta kárait, mivel a pénzintézetek összesen 40-50 milliárd forintot kaphatnak vissza az idei bankadóból.

Emlékeztetett arra is: a kormány a bankrendszerrel kötött növekedési paktumban vállalta, hogy az IMF-fel és az unióval folytatandó konzultációba bevonják a magyarországi nagybankokat is.

A magyar politikai és gazdasági elitnek meg kell barátkoznia azzal, hogy nem lesz növekedés a következő években - emelte ki Patai Mihály, aki szerint ez nem tragédia, de nem szabad álmokat kergetni.

A Bankszövetség elnöke úgy vélekedett, hogy a világgazdaságban most keresi a helyét a következő ciklus, és egy olyan országnak, mint Magyarország, amely alapvetően a német és a nyugat-európai gazdaságtól függ, meg kell várnia, míg azok megtalálják a helyüket.

A szemléletet kell megváltoztatni, és Magyarországnak meg kell szoknia, hogy fél, vagy akár nulla százalék lesz a növekedés, és ebben lassú növekedési fázisban kell megtalálni a jó dolgokat - hangsúlyozta.