A leminősítés segítheti az IMF-megállapodást

2011.12.22. 07:27

A Standard & Poor's lépése nyomán előállt helyzetben a magyar eurókötvények kikerülhetnek a befektetési ajánlású adósságokra szakosodott indexekből, ez kényszereladásokhoz vezethet, vélték az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays Capital felzárkózó térségi közgazdászai.

Mint ismert, az S&P szerdán késő este, az európai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az addigi "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BB plusz/B"-re - vagyis immár befektetésre nem ajánlott szintre - módosította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság besorolását, amelyre további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást adott.

A Barclays Capital londoni elemzői közölték, hogy a ház BarCap US IG Credit indexét követő alapok hozzávetőleg 2500 milliárd dollárnyi befektetői tőkét kezelnek és mivel Magyarország súlya ebben az indexben 0,2 százalék, ez elvileg néhány milliárd dollárnyi kötvény kényszereladását jelentheti.

A Barclays Capital szerint valószínűtlen, hogy két - vagy akár három - befektetési szint alatti hitelminősítői osztályzat kötvényeladásokhoz vezetne a magyar állampapírokat tartó külföldi befektetők részéről, hacsak a minősítési döntésekből a befektetők nem tudnak meg valami teljesen újat a magyarországi alapmutatókról. A Barclays Capital szerint a leminősítés "konstruktívabb párbeszédre" késztetheti Magyarországot a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val, és felgyorsíthatja a tárgyalásokat.