Elrugaszkodásra készül Fellegi utóda

2011.12.22. 12:19 Módosítva: 2011.12.22. 12:51

Támogatta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszteri kinevezését az Országgyűlés Gazdasági és informatikai, illetve Önkormányzati és területfejlesztési bizottsága csütörtöki, összevont ülésén.

A miniszterjelölt a bizottsági ülésen elmondta, hogy szakmai életútja elsősorban a pénzintézeti szektorhoz köti. Már 1998 és 2002 között ügyvezetője volt a Magyar Fejlesztési Banknak, amelynek 2010 júniusa óta vezérigazgató-helyettese.

Mint azt megírtuk, Németh Lászlóné nem redelkezik egyetemi diplomával, ezért az MFB-nél a szabályozást úgy módosították, hogy nem csak az nevezhető ki vezetőnek, akinek van szakirányú végzettsége, de az is, aki "rendelkezik hitelintézetnél, vagy szakosított hitelintézetnél szerzett legalább 10 éves szakirányú vezetői gyakorlattal."

Németh Lászlóné (lánykori nevén Serényi Zsuzsanna) 1953. július 16-án született Budapesten. A miniszterjelölt érettségi után egy felnőttképzésen vett részt és 1976-ban végzett a Külkereskedelmi, Oktatási és Továbbképző központban, külkereskedelmi szakon.

Szakmai ismereteit a Bank Leumi Le Israel és az Austrian Bankers College szaktanfolyamain bővítette. 1971-től exportbonyolítóként, 1977-től üzletkötőként dolgozott az Artex Külkereskedelmi Vállalatnál. A miniszterjelölt bizottsági meghallgatásán szétosztott életrajz szerint Vietnamból importált nádbútorok és kosarak vásárlásával foglalkozott, ismerteti a miniszteri meghallgatáson közölt életrajzi adatokat a hvg.hu.

1990-ben a Bank Leumi, Budapestnél helyezkedett el, ahol osztályvezető volt, később pedig Tel-Avivban szerzett tapasztalatot. 1992-től főosztályvezető-helyettes volt, majd 1994-ben átkerült a trade finance ügyletek teljes körű ügyintézése főosztályához. 1995 nyarán az OTP Bank Rt.-nél akkor szerveződő központi fiókhoz került, amelyet a bank vezetősége a kiemelt ügyfélkör kiszolgálására hozott létre. Itt a folyószámla osztály vezetője lett, majd 1996 decemberében a hitelezési terület vezetőjévé nevezték ki. 1998 decemberében a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-nél helyezkedett el, ahol előbb vezérigazgatói tanácsadó volt, majd a hitelezési területet felügyelő ügyvezető igazgatónak nevezték ki.

A leendő miniszterről az MTI is közölt életrajzot, ebből azonban nem szerepel Németh Lászlónénak a Magyar Postához és a Defendhez fűződő kapcsolata. Némethné 2001 márciusa és 2002 júniusa között volt tagja a Földi László nevével fémjelzett Defend Security Vagyonvédelmi Kft. felügyelő bizottságának, valamint a Magyar Posta Tetra Rt. igazgatóságának és az Olajterv Kft. felügyelő bizottságának.

Az MFB-től 2002 júniusában távozott, az év októberében visszatért az OTP Bank Rt.-hez, ahol a dél-pesti régió kereskedelmi banki területéért felelős ügyvezető igazgatóhelyettesként dolgozott. 2005 januárjától ismét a bank központi fiókjába került, ügyvezető igazgató-helyettesi beosztásban. 2008 januárjában - átszervezés után - a speciális fiókigazgató helyetteseként, ügyfélkapcsolati vezető elnevezéssel folytatta munkáját. 2010 júniusától a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. üzleti tevékenységéért felelős vezérigazgató-helyetteseként, illetve a bank igazgatósági tagjaként dolgozik, emellett a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. igazgatóságának is tagja.

Németh Lászlóné a bizottság ülésén egyebek mellett közölte, személyes ügyének érzi a közlekedésbiztonság javítását, feladatának tekinti, hogy az informatikai területen rendelkezésre álló 80 milliárd forintból a gyorsabb ügyintézést és a vállalatok adminisztratív terheinek csökkentését támogató fejlesztések valósuljanak meg.

Németh Lászlóné kifejtette, 2013 az elrugaszkodás, az emelkedés éve lesz. Hozzátette: "Nemzeti fejlesztési miniszterként gondoskodni fogok arról, hogy ennek érdekében már 2012-ben közel 1400 milliárd forint váljon hozzáférhetővé Magyarország megújítása, a gazdaság fejlesztése és a társadalom megerősítése érdekében". Németh Lászlóné a tervek szerint január 1-től tölti be a miniszteri pozíciót.