Jövő héten dönthet az AB nyugdíjügyben

2011.12.22. 15:18

Az Alkotmánybíróság honlapja szerint a testület két ünnep között – december 28-án – ülésezik, és a napirenden szerepel a magánnyugdíjpénztárak ügye is. Az ülés napirendjén szerepel a magánnyugdíjpénztárak ügye is. A hvg.hu értesülései szerint az AB a két ünnep között nem tartott volna ülést, ezt alátámasztotta az origo múlt csütörtöki cikke is, mely szerint ezévi két ülésén (19-én és 20-án) az AB már nem foglalkozik a magánnyugdíjak kérdésével.

A hvg.hu felidézi: a testület 11 hónapja nem jutott dűlőre, pedig a nyári ítélkezési szünet előtt az ügy előadó bírája már elkészített egy határozattervezetet, amely a magánnyugdíjpénztárak vagyonát államosító rendelkezések több pontját is alkotmányellenesnek tartotta.

Mint ismert, a parlament tavaly év végén fogadta el azt a törvényt, mely szerint, akik 2011. január 31-ig nem nyilatkoznak arról, hogy a pénztáruknál maradnak, automatikusan átkerülnek az állami rendszerbe. Azok viszont, akik maradtak, 2011 decemberétől nem szereznek jogosultságot, annak ellenére, hogy munkáltatójuk eddig 24 százalékos nyugdíjjárulékot fizetett utánuk minden hónapban.

Egy augusztusban ismertetett AB-tervezet azonban kilátásba helyezte annak a résznek a megsemmisítését, amely megvonja az állami nyugdíjjogosultságot a magánnyugdíjpénztárban maradóktól, és kimondaná, hogy azoknak is jár állami nyugdíj, akik pénztártagok maradtak. Másrészt eltörölné azt a passzust, amely a munkáltatói nyugdíjjárulékot átnevezte nyugdíj-hozzájárulásnak.