Bizonytalan az IMF-tárgyalás jövője

2011.12.22. 19:13

„Egyelőre nem született döntés arról, hogy folytatódnak-e, és ha igen, akkor mikor folytatódnak a megbeszélések a magyar kormánnyal akár formális, akár informális keretek között az EU-tól és az Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kért esetleges pénzügyi segítségre vonatkozóan” – áll az Európai Bizottság magyarországi képviseletének csütörtök délután kiadott közleményében.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, Magyarországnak továbbra is szüksége van egy pénzügyi védőhálóra, az IMF-fel és az Európai Unióval január első felében kezdődnek a hivatalos tárgyalások, amelyekhez a kormány nagy reményeket fűz.

Az előzetes tárgyalások múlt hét pénteken szakadtak meg, miután az IMF és az Európai Bizottság képviselő váratlanul elutaztak Budapestről, mert a magyar kormány egy olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely csorbítaná a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pedig személyes hangvételű levélben szólította fel a Orbán Viktor arra, hogy vonják vissza a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvényt.