no

Orbán Viktor: Brüsszel nem Moszkva

2011.12.22. 19:46 Módosítva: 2011.12.22. 22:12
Orbán Viktor elutasító választ küldött az Európai Bizottság elnökének, aki a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvény visszavonására kérte őt. Orbán szerint Magyarország erős ország, amely külső segítség nélkül is képes megállni a saját lábán. A miniszterelnök úgy látja, hogy Európa egyik legjobb gazdasági és pénzügyi tervével rendelkezünk, az IMF hitelkeretére pedig csak az eurózóna válsága miatt van szükségünk.

Nem kellene ekkora feneket keríteni az IMF-tárgyalásoknak - mondta Orbán Viktor a Hír TV-nek adott csütörtök esti interjújában, amelyben beszámolt arról, milyen válaszlevelet írt José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének.

A miniszterelnök elmondta, hogy udvarias hangú, de határozottan elutasító választ adott Barrosónak, aki két törvény visszavonására kérte a magyar miniszterelnököt.

Arra a felvetésre, hogy jogosnak érzi-e a Barroso-féle krtikákat, a miniszterelnök először azt mondta, "csupa jó hírt" közölt a válaszlevelében: elfogadták az ország költségvetését, kész van Magyarország gazdasági és pénzügyi terve - ami szerinte az egyik legjobb Európában -, és sikerült megállapodni a bankokkal a devizahitelesek ügyében.

Nem kellene nagy feneket keríteni

Orbán azt írta Barrosónak, hogy az a két törvény, amelyet Brüsszel kifogásolt, megfelel az európai jogrendnek.

„Tudattam vele, hogy nincs mód, hogy halasztást engedjünk, mert az alkotmány január elsejével hatályba lép, ráadásul az új alkotmányban fontos építőkő mindkét törvény. Ezek a törvények egyébként pedig nem tartalmaznak semmi olyat, amit neki jogában, módjában állna kifogásolni” – fogalmazott a miniszterelnök az interjúban.

Az Európai Bizottság elnöke levelében a magyar miniszterelnököt a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvény visszavonására kérte. Barroso levele érzékeltette, ez lehet a feltétele a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval tervezett kölcsönmegállapodásnak. "Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonja vissza a két, parlament előtt lévő sarkalatos törvényt. Dolgozzunk együtt azon, hogy a jogszabályok kompatibilisek legyenek az európai joggal”- állt Barroso levelében.

A Hír Tv riportere megkérdezte, hogy az IMF-tárgyalásokon készenléti vagy elővigyázatossági hitelkeretről tárgyalunk-e. A miniszterelnök erre azt mondta, hogy az egyeztetések még most zajlanak, így ez akkor fog kiderülnk, amikor megkezdődnek a tárgyalások.

Nem kellene a tárgyalásoknak ilyen nagy feneket keríteni - vélte. Magyarország képes arra, hogy a nemzetközi pénzpiacokról finanszírozza magát - szögezte le a miniszterelnök. Az ország a saját bajaival képes megbirkózni, csak közben kitört az eurózóna válsága. Az IMF hitelvonalra csak arra az esetre van szükségünk, ha a nemzetközi pénzpiacok megbénulnának. Ha az európai helyzet nem ilyen súlyos, szóba sem került volna az IMF-fel való megállapodás - mondta Orbán.

Orbán úgy fogalmazott, hogy Magyarország egy "szorgalmas és nagyon nehéz éven van túl", óriási fegyvertény, hogy még állunk a lábunkon, és ennek a sikernek a fényében az Európai Unió beavatkozása nem indokolható. "Magyarországon azt gondolják, hogy egy ilyen vita tragédia" - mondta Orbán - pedig a tagállamok és az Európai Bizottság között több, mint 700 vitás ügy van, de ezek közül csak 14 érinti Magyarországot. "Ez nem a világ botránya, ez a brüsszeli élet ha nem is mindennapos, de minden hetes gyakorlata" - fogalmazott Orbán.

"Az, hogy Moszkva alá rendelten élte Magyarország az életét, kialakított egy reflexet, egy deformáltságot, egy torzulást a közgondolkodásban. Összerezzenünk mindig, ha abból a központból, ami alá vetettnek tudjuk vagy érezzük magunkat, valami rosszat mondanak ránk. De Brüsszel nem Moszkva" - mondta a miniszterelnök.

Nincs terv az összevonásról

A Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonásáról a miniszterelnök kijelentette, hogy jelenleg nincs olyan előterjesztés a Parlament előtt, ami össze akarná vonni a jegybankot más intézménnyel. Ennek csak a lehetőségét teremtenék meg, de arról külön törvény rendelkezne. Olyan terv sincs, hogy Simor Andrást elmozdítsák a jegybakelnöki székből - állította Orbán.

A miniszterelnök, aki a tévéinterjú elején arról beszélt, hogy Európa hajóraja támadás előtt áll, Magyarország kormányát később egy olyan hajóhoz hasonlította, amin a kormánytagok a legénység, ő pedig a kapitány.

Levélháború

A levelet, amelyet José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke írt Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek Mong Attila szerezte meg. Az újságíró birtokába került levélből hétfőn részletesen idézett az Origó.

Hétfő este Giró-Szász András kormányszóvivő a Klub Rádióban merő spekulációnak nevezte azt, ami a levélből a magyar médiában nyilvánosságra került. Mong Attila erre válaszul mikrobogjában több részletben közölte a levelet, hogy bizonyítsa az igazát.

Eközben Pia Ahrenkilde Hansen, az Európai Bizottság szóvivője kedden közölte, hogy Barroso levelében azt javasolta Orbán Viktornak, hogy vonjanak vissza két törvényjavaslatot parlamenttől. A levélben az elnök aggodalmát fejezi ki a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal kapcsolatban.