Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Újra beszólt az EKB a kormánynak

2011.12.22. 15:36

Az Európai Központi Bank újból aggodalmának ad hangot a magyar központi bank függetlenségét érintő törvénytervezetekkel kapcsolatban. Csütörtökön közölték: a kormányzótanács december 21-én, december 13-i keltezéssel újabb felkérést kapott a magyar Nemzetgazdasági Minisztériumtól az MNB-törvény módosított tervezetének véleményezésére.

Az EKB kormányzótanácsa kifogásolja az MNB-ről szóló törvénytervezet központi banki függetlenséget veszélyeztető rendelkezéseit, különös tekintettel az MNB döntéshozó testületei összetételének állandó változtatására, a Monetáris Tanács tagjai számának növelésére, valamint az alelnökök számának – az MNB igényeinek gondos mérlegelése nélküli – esetleges emelésére. Felvetik annak a kérdését, hogy az említettek felhasználhatók-e a döntéshozatali folyamat jegybanki függetlenségre nézve hátrányos befolyásolására.

Az alaptörvényhez kapcsolódó új törvénytervezetnek a jegybankelnök függetlenségét érintő rendelkezései, nevezetesen, hogy olyan új elnök kinevezésével, aki az MNB elnöke fölé rendelt pozíciót töltene be (vagyis az MNB elnöke az új intézmény alelnöke lenne), sérülne az MNB elnökének személyes függetlensége. Ez a Központi Bankok Európai Rendszere alapokmánya 14.2 cikkének a nemzeti központi banki elnökök elbocsátásának lehetséges okairól szóló rendelkezéseit is megszegné.

Az EKB kormányzótanácsa arra kéri a magyar hatóságokat, hogy konzultációs gyakorlatukat hozzák összhangba az európai uniós jogszabályokkal, és tegyenek eleget az EKB-val való konzultációs kötelezettségüknek. A jegybanktörvény 18 hónapon belüli három jelentős módosítása összeegyeztethetetlen a jogbiztonság elvével, írják.

Az EKB közölte: értesült az alaptörvényhez kapcsolódó jogszabálytervezetről is, amely lehetővé tenné a törvényalkotók számára az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete egy szervezetben való összevonását. Ezt a jogszabálytervezetet nem nyújtották be az EKB-nak konzultáció céljából.

"Az Európai Bizottságot aggasztja, hogy a magyar kormány olyan törvényt szándékozik elfogadtatni, amely potenciálisan csökkentheti a központi bank függetlenségét" - hangsúlyozta Amadeu Altafaj Tardio, a brüsszeli bizottság alelnöki rangú gazdasági és pénzügyi biztosának, Olli Rehnnek a szóvivője még az első verzió értékelésekor.

A tervezet újraküldésére azért volt szükség, mert az EKB véleményében kifogásolta, hogy a kormány egy korábbi verziót küldött el neki véleményezésre. Kérdés, hogy a most kritizált tervezet már valóban a végső verzió-e, ahhoz ugyanis december 13. óta is számos módosító javaslat érkezett.