Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Leminősítették az OTP-t és a K&H-t is

2011.12.23. 13:08

Magyar bankok osztályzatait és kilátását rontotta pénteken a Standard & Poor's, annak nyomán, hogy a héten visszaminősítette a magyar szuverén adósbesorolásokat is.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban közölte, hogy az osztályzatrontások az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank és a K&H Bank besorolásait érintik. A cég emellett negatívra módosította a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. osztályzatának kilátását, megerősítve egyben a pénzintézet besorolását.

A Standard & Poor's a pénteki banki átsorolások előzményeként, szerda este Londonban bejelentette, hogy az addigi "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BB plusz/B"-re - vagyis immár befektetésre nem ajánlott szintre - módosította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság besorolását.

A magyar államadós-osztályzatokat az S&P levette a negatív felülvizsgálati listáról, ugyanakkor további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást léptetett érvénybe.

Csütörtökön a Fitch közölte, nagy euróövezeti bankok közép-kelet-európai, illetve kazahsztáni és törökországi érdekeltségeinek különböző besorolásait vette negatív kihatású felülvizsgálat alá.

A lépés magyarországi bankokat is érint. A legnagyobb európai hitelminősítő Londonban közölte: a negatív felülvizsgálatok azt tükrözik, hogy potenciálisan gyengülhet az anyabankok részéről hozzáférhető támogatás, miután a cég e tulajdonos bankokra is negatív hitelminősítői lépéseket jelentett be nemrégiben. A Fitch csütörtöki felsorolásában az érintett magyar bankok között szerepel a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt,. valamint a CIB Bank Zrt.