Megszavazták a stabilitási törvényt

2011.12.23. 15:02

Ma az Országgyűlés elfogadta a pénzügyi stabilitási törvényt, ami jegybanktörvény mellett az egyik fő oka volt az IMF-tárgyalások múlt heti megszakadásának. Az Európai Bizottság kifogásolta, hogy - mivel sarkalatos törvényről van szó - lényegében bebetonozza az egykulcsos személyi jövedelemadót.

Szintén ez a törvény rendelkezik az ÁKK jogállásáról és az államadósság csökkentésének szabályairól - bár ezek életbe lépését egy módosító kitolta 2016-ig -, illetve ide kerültek be azok a módosítások is, amikkel lényegében végleg megszüntetik a magánnyugdíjpénztárakat. Ehhez kapcsolódóan jövő március végéig újra megnyitották az állami pillérbe való átlépés lehetőségét a magánpénztártagok előtt. A visszalépők a tagdíjkiegészítésként befizetett összeget, valamint a reálhozamukat felvehetik.

Ugyanakkor a parlament arról is döntött, hogy a magánpénztárban maradók állami nyugdíjjogosultságot kapnak - írja az MTI. Ezt - vagyis az ezzel ellentétes szabály eltörlését - arra hivatkozva kezdeményezte a kormány, hogy mivel a magánpénztártagok által fizetett nyugdíjjárulék az állami nyugdíjkasszába kerül, annak állami nyugdíjjogosultságot kell keletkeztetnie.

A beterjesztett módosításokkal emellett átírnák a Költségvetési Tanácsra vonatkozó szabályokat - a tanács ezentúl megtagadhatja a költségvetési tervezet elfogadását, ha az ütközik az adósságra előírt korlátozásokkal.

Orbán Viktor csütörtök este a Hír TV-nek adott interjúban jelezte, hogy ma az unió tiltakozása ellenére a korábbi tervek szerint elfogadják a törvényt: „Tudattam vele, hogy nincs mód, hogy halasztást engedjünk, mert az alkotmány január elsejével hatályba lép, ráadásul az új alkotmányban fontos építőkő mindkét törvény. Ezek a törvények egyébként pedig nem tartalmaznak semmi olyat, amit neki jogában, módjában állna kifogásolni” – fogalmazott a miniszterelnök az interjúban.