Szabolcs
20 °C
35 °C

Nem bírja a busát a magyar

2011.12.23. 09:55

A ponty kilogrammonkénti ára évközben 800-1100 forint körül mozog, de a karácsonyi akció ideje alatt néhány áruházlánc veszteséggel árulja a halat, helyektől függően a tavalyi évhez hasonlóan 550-900 forint körüli áron lehet megvásárolni, mondta Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke.

A kárász és a busa kilogrammonként 480 forintba kerül, míg a harcsát és a csukát 1 700-2 000 forintért árulják a kereskedők. Az éves halmennyiség mintegy 40 százalékát a karácsonyt megelőző időszakban értékesítik. Az eladott halak 80 százaléka ponty. A busa még a pontynál is olcsóbb, de a hazai vevők nem kedvelték meg ezt a halfajtát, mert valószínűleg nem ismerik azokat a konyhatechnikai eljárásokat, amelyek alkalmazásával ízletes ételt készíthetnek belőle, mondta Németh István.

A magyar lakosság egyébként évente fejenként átlagosan 4,2 kilogramm halat fogyaszt, ami messze elmarad az európai és világátlagtól is. A világ egy főre jutó éves halfogyasztási átlaga meghaladja a 15 kilogrammot, az Európai Unió országaiban ez a mennyiség 22 kilogramm, de a tengerparti országokban gyakori a 70 kilogramm körüli átlag is - ismertette az elnök. Hozzátette, hogy a halaknak az idén kedvezett az aszályos nyár, a meleg ősz, így a tavalyi 140 ezer tonnához képest mintegy tíz százalékkal több étkezési halat juttattak el a fogyasztókhoz.

A halastavakban egyre nagyobb a ragadozó halak - süllő, csuka, harcsa - mennyisége, amit a ponty árának többszöröséért lehet eladni. Magyarországon a fő termék a ponty, de exportra más halfajokat is értékesítenek; Romániába, Lengyelországba például pontyot, busát szállítanak, Ausztriába, Németországba pedig inkább süllőt, harcsát és csukát.

Az elmúlt évben az ágazat árbevétele elérte a 71 milliárd forintot, ebből 36 milliárd forint exportból származott. A 80 tagszervezetet tömörítő Mahal valamennyi cége nyereséges, a Tógazda Halászati Zrt. például több százmilliós árbevétel mellett néhány tízmilliós eredményt tud elérni. A Tógazda Zrt. 80 halastóval rendelkezik, nagy részében étkezési halat állítanak elő, aminek 60 százalékát külföldön értékesítik - közölte Németh István, aki egyben a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója is.

Az elnök tájékoztatása szerint a gazdasági válság miatt nőttek a költségek, de a halászati ágazat továbbra is nyereséges; sem a termelésben, sem az értékesítésben nem következett be drasztikus visszaesés.