A nyakunkon maradnak a ppp-k

2011.12.27. 07:56 Módosítva: 2011.12.27. 07:57

A ppp-szerződések szinte kivétel nélkül hátrányt okoztak az államnak, többségüket meg kell szüntetni - nyilatkozta Hegmanné Nemes Sára a Magyar Nemzetnek. A Világgazdaságnak elmondta: a jogbiztonságot garantálni kell, addig nem lehet szó kivásárlásról, amíg nem tudják biztosítani ennek fedezetét.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára a Magyar Nemzet keddi számában közölt interjúban kifejtette, hogy az állam 2002 és 2010 között nagyjából száz PPP-szerződést kötött különféle befektetőkkel. A szerződések gyakran durván megsértették a közbeszerzés szabályait, s háttérbe szorították a közérdeket - mondta.

A Világgazdaság keddi számában az államtitkár ismertette: addig nem lehet szó kivásárlásról, amíg ennek fedezetét nem tudják biztosítani; a költségvetésben 200 milliárd forint lebegett erre a célra augusztus óta, de végül a megszavazott változatba nem került be.

"A szükséges összeg előteremtéséig arra törekszünk, hogy a jövő évi, közpénzből fizetendő PPP-díjakat lealkudjuk" - mondta az államtitkár a Magyar Nemzetnek; az első körben a befejezetlen beruházások végére tennének pontot, ezek között említette a miskolci sportcsarnokot és az óbudai egyetem kollégiumát, továbbá az elsők között szeretnék kiváltani a hátrányos helyzetű önkormányzatok PPP-megállapodásait is.