Áram nélkül maradt a Diósgyőri Ipari Park

2011.12.27. 15:24 Módosítva: 2011.12.27. 19:30

Áram nélkül maradtak a Diósgyőri Ipari Parkban (DIP) működő vállalkozások. Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Nyrt. keddtől szünetelteti a szolgáltatást a valamikori Diósgyőri Gépgyár (Digép) területén lévő ipari parkban. Az Émász a jelentős fizetési hátralék miatt döntött így.

A DIP tulajdonosa hosszú hónapok óta nem, vagy csak alig fizet az áramért, mondta Boross Norbert, az Elmű-Émász csoport kommunikációs vezetője. A kintlévőség sok tízmillió forint, ezért döntöttek úgy, hogy lekapcsolják az áramszolgáltatásról az ipari parkot. Az iparterületen működő vállalkozások mintegy ezerötszáz embert foglalkoztatnak.

Eddig vártak

Boross Norbert közlése szerint az áramszolgáltató eddig türelmes volt, megbeszéléseket folytatott és folytat a DIP tulajdonosaival, valamint Miskolc polgármesterével, ám ezek eddig nem vezettek eredményre.

A DIP-pet üzemeltető Digép Ipari Park Kft. ugyanakkor hibáján kívüli okokra hivatkozik. Az ÉszakOnline hírportál birtokába került az a levél, amelyet a DIP-et működtető cég tulajdonosai és vezetői küldtek az ipari parkban működő vállalkozások vezetőinek.

Ebben egyebek mellett az olvasható: „az általunk közvetített és az Émásztól származó áramszolgáltatási tevékenység bármely nap – a Digép Ipari Park Kft. hibáján kívüli okokból – beszüntetésre kerülhet, így kérjük, hogy erre a lehetőségre is készüljenek fel. Tájékoztatjuk, hogy cégünk a maga részéről mindent megtesz az előbbiek megakadályozása érdekében. Tájékoztatjuk továbbá, hogy 2011. december 31-ét követően a további áramszolgáltatás a jelenlegi feltételek mellett nem lesz fenntartható, és a 2012. évre vonatkozóan egyelőre bizonytalan és nem is garantálható.”

Ki fizet?

Boross Norbert elmondta: az Émász egy elosztóhelyre továbbítja az áramot, innen jut az el a DIP-ben működő vállalkozásokhoz. Azt, hogy ezek a társaságok számlájukat időben törlesztik-e vagy sem, nem tudta megmondani, az áramszolgáltató ugyanis az elosztóhelyre, a „főbérlőnek” számláz.

Az ÉszakOnline azt írja: a parkban működő cégek közül többnek a vezetője azt mondja, ők pontosan fizettek a DIP-nek, az viszont nem fizette ki az Émászt. Ennek a lapnak nyilatkozók szerint főleg az lehet az oka, hogy a szintén ott működő, vasúti kerekeket és tengelyeket gyártó társaság több tízmillióval tartozik. „Az ügy pikantériája, hogy a DIP-nek és a DIP legnagyobb adósának ugyanaz a személy a tulajdonosa” – írja a hírportál.

Az Opten cégtárának adatai szerint a Digép Ipari Park Kft. többségi tulajdonosa 2008 szeptembere óta a dunakeszi lakcímű Darnyik Aranka, míg a kisebbségi tulajdonos a lengyel Lech Zaciera. Ez utóbbi személy tulajdonában áll – részben közvetlenül, részben a Mavex-Rekord Kft.-n keresztül – a DVK Gépgyár Kft. (korábbi Diósgyőri Vasúti Kerékpárgyártó), amely székhelye tavaly februárig a DIP-ben volt.

Saláta József, a DVK ügyvezető igazgatója ugyanakkor cikkünk megjelenése után arról tájékoztatott: a DVK Gépgyár Kft-nek a mai napon mindössze 156 094 forintnyi tartozása van, az is éppen ma jár le. Az ügyvezető azt is közölte: a kft. azonban a megőrizte a miskolci telephelyét, és a város önkormányzatának semmilyen helyi adóval nem tartozik.